Bulgarija: kai norisi atsigerti… be laipsnių (arba įdomesni gaivinimosi variantai)

Bulgarija, ypač sostinė Sofija – ideali vieta tiems, kurie mėgsta vakarus praleisti baruose arba vaikščiodami po miestą neįsivaizduoja savęs be puodelio kavos. Išgerti čia visuomet yra ką ir kur – ir su laipsniais, ir be… Tiesa, vakarais vietą bare susirasti gali būti sunkoka, užtai nusipirkti kavos, kavos su pienu, kakavos, sulčių ir t.t. vidury miesto – jokių bėdų. Net paprastuose tarybiniuose kioskeliuose, kurių jau beveik nebepamatysi Lietuvoje, parduodama kava. Ir ne šiaip kokia – iš aparato: pardavėjos užverda vandenį arbatiniuose, įdeda kavos (dar ir paklausia mėgsti stiprią ar nelabai), jei reikia – pasiūlo cukraus.

img_7027

Pvz., kavos galite nusipirkti viename iš tokių „pasilenkiamųjų“ kioskų, kurių pilna visame mieste (ir neklauskit, kodėl jie įsikūrę rūsiuose…)

Toks sustojimas prie kioskelio dažniausiai užtrunka vos kelias minutes ir tavo rankoje – jau garuoja šviežia kava. Pusmetį pragyvenus Bulgarijoje man tai tapo įpročiu. Ypač žiemą. Laukiant stotelėje autobuso. Beje, jei jau prakalbome apie kavą – šio gėrimo pasiūla ten gerokai didesnė nei Lietuvoje, todėl tapti kavos gurmanu ten – nesunku. Tiesa, šį kartą jau nebekalbu apie kioskeliuose parduodamą kavą, bet apie specializuotas, mažytes ir visiškai neišvaizdžias kavos parduotuves. Paprastai jos atrodo taip: maža patalpa, kurią gatvėje atpažįsti jau iš už keliolikos metrų sklindančio kavos kvapo, pilna prikrauta maišų su pupelėmis iš viso pasaulio. Pagal pageidavimą kavą tau gali sumalti skirtingo rūpumo, pasiūlyti įvairių prieskonių kavai ir specialių rakandų kavos ruošimui. Jie nebūna „kičiškai” išvaizdūs, bet kokybiški.

27032_lcon

Bulgariškas ayran’as (taip taip, kažkas panašaus egzistuoja visuose Balkanuose – tik nebandykit to paaiškinti bulgarams)

Iš įdomesnių gaiviųjų gėrimų bulgarai labai mėgsta ayran‘ą. Kaip jie patys sako, tai yra (1) puikus energijos užtaisas, (2) puikus vaistas nuo pagirių, (3) puikus būdas atsigaivinti karštą vasaros dieną. Viskas puiku, bet pirmą kartą užklydusiam į šią šalį turistui iš pradžių ayran‘as gali ir nepatikti. Kaip patyriau savo kailiu – prie jo reikia priprasti. Kaip jis atrodo? Kažkas panašaus į lietuvišką kefyrą, tik gerokai skystesnis (beveik baltas vanduo). Bulgarai jį gamina iš vietinio jogurto (pasak jų, joks daugiau jogurtas netinka, nes tik Bulgarijoj veisiasi kažkokios specifinės pieno produktų rūgimo bakterijos), nes kitu atveju gali nukentėti skonis, skiesto vandeniu (proporcija: 4/2). Gauta masė pagardinama žiupsniu druskos. Vasarą į aryan‘ą įtarkuojama (burokine tarka) agurkų ir visa ši masė geriama iš stiklinės šiaudeliu.

piite-boza-31

Boza ir jos reklama

Dar viena keistenybė – boza. Pavadinimas skamba ne itin „seksualiai” ir šį gėrimą rekomenduoju tik savižudžiams… Labai keistas, miltų ir rūgusios masės pagrindu sukurtas gėrimas. Miestuose galite pamatyti reklamas, skatinančias pirkti šį gėrimą pagamintą pramoniniu būdu. Neapsigaukite – aš vis dar tikiu, kad vaikus tose reklamose privertė šypsotis, nes šypsotis geriant šį gėrimą – tiesiog neįmanoma. Spalva – keistai šviesiai ruda, kiek primena vaikystėje darytų „košių malošių” iš purvo ir vandens atspalvį arba dar kai ko nemalonesnio. Tiesa, bulgarai reklamuoja šį gėrimą moterims kaip skatinantį krūtų augimą (na, tiesa, kad bulgarės savo biustais gali didžiuotis), bet kiek teko matyti per prievartą bozą geriančias kaimynes lenkaites – naudos iš to nebuvo.

Šiek tiek kitoks reklaminis variantas...

Šiek tiek kitoks reklaminis variantas…

Gamybos būdas gana paprastas: 2 stiklines miltų nuolat maišant kepinti tol, kol jie įgaus rusvą spalvą, sumaišyti su 5 litrais vandens ir 2 stiklinėm cukraus. Maišyti kol masė užvirs ir pavirti dar 5 min. masę atšaldyti, įpilti stiklinę senos bozos (taip, bozos negalima pagaminti be pačios bozos) ir laikyti šiltoje vietoje 2-3 dienas, kol masė surūgs. Tada išpilstyti į butelius, laikyti šaldytuve ir gerti, gerti, gerti… Ar mėgautis – nesu tikra. Tiems, kas netyčia susigundytų pasigaminti gėrimo ir šalia neturėtų tos būtinos stiklinės senos bozos, kurią reikia įpilti pabaigoje, viena bulgarė šeiminė išdavė paslaptį kaip jos gauti. Viskas lygiai taip pat, tik mažesniais kiekiais: 2 šaukštai miltų, 1 šaukštas vandens, 1 šaukštas cukraus ir palaikyti 2-3 dienas, kad surūgtų. Ai, dar reikia nuolat maišyti. Beje, boza turi apie 0.9% alkoholio.

P.S.: beje, mylintys ir negalintys ilgiau išgyventi be “Starbuks’o” – jis Bulgarijoj irgi yra!

www.kelioniuuzrasai.wordpress.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.