Burgerių Amerika

Šią žiemą pasitaikė gera proga nuvykti į JAV ir paragauti gausybės maisto, kurio galima gauti toje didelėje ir margaspalvėje šalyje.

Žinoma, labiausiai paplitusi pasaulyje nuomonė yra ta, kad amerikiečiai kasdien šlamščia mėsainius ir kad tas velnio patiekalas būtent iš tos šalies paplito po kitas šalis. Nesiginčijam, bet jeigu nežinote, siūlome pasidomėti, kodėl hamburgeris turi pavadinimą, kilusį nuo Vokietijos miesto Hamburgo.

Tikra tiesa, kad burgerių JAV yra didelis ir gausus pasirinkimas – nuo dolerį kainuojančių greitojo maisto užkandinėse iki geriausios kokybės jautiena ir triufelių aliejumi gardintų aukštosios virtuvės pažibų.

Burgerių mada atėjo ir į Lietuvą ir Vilniuje jau galima rasti tikrai gerų vietų jų sušveisti.

Mes Amerikoje svečiavomės San Franciske ir apylinkėse ir lankėmės dvejose labai skirtingose burgerinėse.

Pirmoji buvo ta tradicinė amerikoniška iš filmų – plastikiniai padėkliukai, į kuriuos įtiesia popieriaus skiautelę ir ten deda maistą. Tai nutiko Richmonde, Kalifornijoje. Ateini, atsistoji į eilę, kol lauki, išsirenki dideliuose plakatuose ant sienų surašytą maistą, užsisakai ir susimoki pas kasininką ir lauki, kol sušuks tavo vardą. Jūs galite įsivaizduoti, kaip jiems sekėsi tarti lietuviškus vardus.

Taigi, perkamas yra tik mėsos paplotėlis ir bandelė, visus kitus priedus susikomplektuoti tenka pačiam. Restorano viduje stovi salotų salelė, kur rasti galima visko, kas tradiciškai dedama į burgerį – salotų lapai, pomidorai, svogūnai, marinuoti agurkai, jelepenai, dar kažkas… Taip pat atskirai yra padažai – kečupas, garstyčios, majonezas. Ir geriausias dalykas – karštas skystas čederis, kuriame gali dažyti bulvytes.

Maistas po komplektacijos atrodo maždaug taip – mėsos paplotėlis pasislėpė po daržovėmis.

Burgeris tradicinėje burgerinėje. Kainavo gal 7 dolerius ir komplektuotis teko patiems. Mėsa pasislėpus po daržovėmis.

Burgeris tradicinėje burgerinėje. Kainavo gal 7 dolerius ir komplektuotis teko patiems. Mėsa pasislėpus po daržovėmis.

Šiaip tokios vietos yra tikrai labai baisios, nes jose renkasi tikrai ne šalies grietinėlė, porcijos yra iškreiptai didelės, žmonės valgo daug ir baisiausia, kad restorane pilna vaikų, kurie irgi ryja burgerius. Bet bent kartą apsilankyti esant Amerikoje tikrai būtina.

Kitas susidūrimas su burgeriais buvo visiškai kitas – lankėmės Roam burgers, kurie turi keletą restoranų San Franciske ir vieną Lafayette, kuriame ir vakarieniavome (http://roamburgers.com/).

Čia kas savaitę keičiamos salotos, kurias galima užsisakyti kaip side prie burgerio vietoj bulvyčių.

Viskas vyksta taip – pirmiausiai renkiesi mėsą – jautieną, kalakutieną, bizoną ar briedieną. Šalia puikuojasi prierašai „viskas organiška“, „100% maitinta žole“, „gyveno laisvėje“ ir pan. Amerikiečiai jau kuris laikas eina iš proto dėl natūralaus, organiško ir vietoje gaminto maisto.

Išsirinkus mėsą reikia rinktis burgerio stilių: klasikinis, French and fries, Tejano, sunny side, heritage ir t.t.

Kokios tą savaitę buvo salotos, sunku jau ir atsiminti, bet jos buvo labai geros. Čia matote mažą porciją. Didelę porciją galima valgyti kaip atskirą patiekalą.

Savaitės salotos Roam burgerinėje. Buvo valgomos vietoj bulvyčių.

Savaitės salotos Roam burgerinėje. Buvo valgomos vietoj bulvyčių.

Na o čia yra Heritage burgeris su šonine, fontina sūriu, karamelizuotais svogūnais ir salotomis.

Heritage burgeris, kaina 9,25 dolerio.

Heritage burgeris, kaina 9,25 dolerio.

Kartu su salotomis, bokalu alaus, mokesčiais (kurių nerašo į meniu) ir arbatpinigiais kainavo apie 20 dolerių. Ir buvo visai negaila.

Jeigu būsite tuose kraštuose, būtinai valgykite burgerių. Ir nebūtina eiti ten, kur aprašėme, eikite bet kur kitur ir vis tiek viskas bus gerai. Amerikoje yra tokia didelė maisto įstaigų įvairovė, kad tikrai atrasite savo mėgstamiausią.

 

Burgerių užkirtusi,
Degustatorių komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.