Cezario salotos – kas gali būti blogiau?

Cezario salotas tikriausiai galima vadinti vienomis populiariausių salotų pasaulyje. Jos tokios populiarios, kad tokio pavadinimo patiekalą galite rasti kiekvienoje šalyje, ir tikrai beveik kiekvienas žmogus žino, kokia šių salotų sudėtis. Gal tai ir tiesa. Bet tik ne Lietuvoje. Lietuvoje Cezario salotomis yra vadinama bet kas, nepaisant to, kad dažnai vištiena yra suprantama kaip būtinas patiekalo ingredientas, tai dar ir su salotų padažu nugrybaujama į nesuvokiamas lankas. Lietuvoje su Cezario salotomis yra elgiamasi išskirtinai nepagarbiai, nes dažnai virtuvių „meistrai“ net nepasivargina atsiversti Google, kad išsiaiškintų tikrąjį salotų receptą.

Jūs sakysite, kad „kokia gi čia bėda“, „gali būti įvairių interpretacijų“, „niekas juk nežino, koks unikalus patiekalo receptas“. Taigi ne, mielieji, čia jums ne kokia etninė/nacionalinė virtuvė, kur bulviniai blynai gali būti stambiai tarkuoti, smulkiai tarkuoti, su kiauliena, vištiena, lašiša, spirgučiais, grietine, grybų padažu ir t.t. Net bulvinių blynų meniu visada būna nurodyta, kokie papildomi produktai dedami į patiekalą. Ne, Cezario salotos atsirado ne iš liaudies, ir nėra taip, kad „kiekviena šeimininkė savaip jas gamina“.

Cezario salotos pavadinimą gavo ne nuo to garsiojo Julijaus Cezario iš Senovės Romos. Ne, Cezaris Cardini buvo virtuvės šefas, kuris šias salotas sukūrė. Būtent, šis patiekalas, kaip ir kokia balta mišrainė (tikrasis pavadinimas yra Olivjė salotos, eikit visi greitai googlint apie tai) atsirado ne iš liaudies, o buvo sukurtas konkretaus virtuvės šefo ir pavadintas jo vardu.

Ką tai keičia, jūs paklausite. Ogi labai daug, nes normalus išsilavinęs žmogus, atėjęs į restoraną ir pamatęs meniu Cezario salotas, tikisi labai konkretaus patiekalo, o Lietuvoje tokioje situacijoje dažnai tenka nemenkai nustebti ir galvoje pasižymėti, kad tame restorane Cezario salotų reikia daugiau nepirkti.

Jau tikriausiai neramiai sėdite ir galvojate – gerai, tai kuo gi šios salotos tokios ypatingos? Ir koks gi tas autentiškas, tikrasis receptas, kuriam taip dažnai nusižengia Lietuvos virtuvių darbuotojai?

Tad skaitykite – Cezario salotos buvo sukurtos visai ne Italijoje, o JAV ir Meksikoje gyvenančio virtuvės šefo Cezario Cardini (1896-1956). Meksikoje (Tijuana) restoraną jis turėjo todėl, kad galėtų netrukdomas prekiauti alkoholiu (JAV tuo metu buvo prohibicija).

cezario salotos

Cezaris Cardini

Pagrindinė salotų atsiradimo istorijos pasakotoja tapo Cezario dukra Rosa (1928–2003), kuri teigė, kad salotos buvo sukurtos švenčiant Nepriklausomybės dieną 1924 metais. Teigiama, kad tą vakarą restorane buvo itin daug svečių ir netikėtai išseko virtuvės atsargos, todėl Cezariui reikėjo greitai sugalvoti, kaip išvengti klientų nepasitenkinimo. Cardini apžiūrėjo virtuvėje likusius produktus ir sugalvojo Cezario salotų receptą.

Salotos naudojamos Romaine, o ne Iceberg, ir jos tradiciškai buvo nepjaustomos ir neplėšomos, o dedamos pilnais lapais.

cezario salotos

Taip atrodo Romaine salotos. Būna pirkti didžiuosiuose prekybos centruose.

Patiekalo esmė ir išskirtinumas yra padažas: alyvuogių aliejus, druska, pipirai, šiek tiek smulkiai kapoto ar grūsto česnakas, citrinos (arba laimo) sultys, balto vyno actas, Worcestershire (Vorčesterio) padažas, vos vos virto kiaušinio (šiais laikais dažniausiai naudojamas žalias) trynys, parmezano sūris. Visa tai sumaišius gaunamas rūgštokas tirštas padažas, kuris pilamas ant salotų lapų ir krutonų (croutons). Padažas gaunasi panašus į majonezą, nes majonezo gaminimui naudojamas aliejus ir kiaušinio trynys sukuria jo konsistenciją. Dar galima užberti šiek tiek parmezano sūrio ir viskas. Salotos paruoštos.

Tai dabar jūs man sakykit, kur Lietuvoje matėt būtent tokias salotas? Be išsidirbinėjimų pridedant pomidorų (pasitaiko dažniausiai), svogūnų, agurkų, alyvuogių, majonezo, visokio plauko mėsos, šoninės ir žuvies? Žinoma, yra tokių vietų, kur receptas beveik autentiškas, bet dažniausiai jis būna gerokai „patobulintas“.

cezario salotos

Tokios Cezario salotos negali būt. Nuotrauka vogta iš supermamų.

Nieko blogo negalima sakyt apie tas vietas, kur būna nurodyta keletas variantų: klasikinės Cezario salotos, ir tada papildomai galima rinktis vištieną, jautieną, lašišą. Toks sprendimas yra labai geras, nes be reikalo neklaidina žmonių ir kartu leidžia rinktis norimą versiją.

Viena iš geriausiai unikalų receptą atspindinčių ir kartu viena iš geriausių Cezario salotų vietų Vilniuje mums yra La Boheme. Tiesa, ten jos su vištiena. Ir meniu ten parašyta, kad su vištiena. Ir mums nėra dėl to jokios problemos, kad su vištiena. Svarbiausia, kad nebūtų dar penkių rūšių daržovių ir padažo iš majonezo.

cezario salotos

Cazario salotos „La Boheme“ – tik 16 lt

Tiesa, nėra namų be dūmų. Taip ir su Cardini šeima – Cezario brolis Alex turėjo visiškai kitą salotų atsiradimo istoriją ir teigė, kad salotas sukūrė jis pusryčiams savo draugams iš oro pajėgų, ir pavadino jas Aviatoriaus salotomis. Lietuvoje tų Aviatoriaus salotų išvis niekas nežino, bet, jeigu būsite JAV ir jos bus meniu, galėsite būti ramūs – jų sudėtį jūs jau žinote.

Klasikos ieškanti,
Degustatotių komanda