„Irisė“: dienos pietų vieta nesikūdinantiems

Vis dar pasitaiko Vilniuje tų kažkokiais mistiniais būdais miesto užkampiuose išsilaikiusių vietų, kuriose maistą gamina tetutė, labai primenanti kaimynę iš tavo kaimo, o porcija – Kalėdas pas močiutę (aka „Dėk dar to cukraus, gi ne karo metas“). Ir negali, žmogau, skųstis. Pats atėjai, pats ir suvalgyk. Jokių „gal pusę porcijos“. Čia – taip nebūna.

Kijevo kotletas

Kijevo kotletas

Žodžiu, „Irisė“ įsikūrusi Algirdo g-vėje. Nei milžiniškų biurų pastatų, nei ko panašaus aplink nerasi. Rajonas, kuriam buvo žadėta China Town ateitis galų gale liko ganėtinai neišskirtinis ir kiek nuobodokas. Na, nebent susidomėjimą sukelia keistos parduotuvėlės, kurių, tikriausiai, prireikia kartą gyvenime. Pavyzdžiui, kada pastarąjį kartą lankėtės vaistinių žolių prekyvietėje? (Jei prireiktų – viena jau daug metų veikia kaip tik greta „Irisės“.)

„Irisė“ sukurta išskirtinai dienos pietums – restoranėlis dirba nuo 10 iki 17 val. Jokių alkoholinių gėrimų, tik maistas ir kompotas. Net nesame tikri, ar yra kavos. Tiesa, niekada ir nebandėme užsisakyti. Meniu, beje, taip pat nėra. Patiekalų pavadinimus, kuriuos galite rinktis tądien perskaitote lentoje prie įėjimo. Bet dar geresnis variantas – priėjus vienai iš padavėjų, tiesiog pasiklausti ką šiandien rekomenduoja.

Vienas iš kepsniukų

Vienas iš kepsniukų

Patiekalų, beje, būna kelių rūšių ir kainų kategorijų. Sriuba, dažniausiai, viena (tiesa, vasarą kone visada dar būna ir šaltibarščių). Salotų mėgėjai visuomet ras salotų. Su vištiena ir kokių nors daržovių arba su feta sūriu. Tiesa, pastarosios nors ir atrodo ganėtinai įspūdingai, tačiau tikrai nėra „Irisės“ specializacija. Juk salotos – salotomis, tačiau padažas ne ką mažiau svarbus ingredientas…

Dar kepsniukų (šį kartą su gausiu užkepu)

Dar kepsniukų (šį kartą su gausiu užkepu)

Ką išties vertėtų rinktis – milžiniškus pagrindinius patiekalus. Jų visuomet keletas būna kiek pigesnių ir kiek brangesnių. Kiekvieną dieną ir savaitę – vis kažkas kita. Nuo balandėlių, blynų ir blynelių, cepelinų, Kijevo kotletų iki žuvies patiekalų, befstrogenų, sovietinių valgyklų kulinarinio šedevro „Jūratės“ kepsnio ir pan. Retkarčiais pavadinimai būna tokie egzotiški, jog tenka dar ir pasiaiškinti patiekalo sudėtį.

Pastarieji – tikrai geri. Tikrai ne subtilūs, bet geri. Jei reikėtų pasirinkti vieną žodį apibūdinti „Irisei“ (tiek maistui, tiek aplinkai), geriausiai tiktų „naminė(-iai)“ ir visos šio žodžio variacijos. „Naminė“ dar ir todėl, jog giliu Degustatorių komandos įtarimu klientus „Irisėje“ aptarnauja mama ir dukra. Nepatvirtintų gandų teigimu, joms šis restoranėlis ir priklauso.

Vištienos salotos (kad mažai nepasirodytų), o fone - gaiva, patiekama pietaujantiems

Vištienos salotos (kad mažai nepasirodytų), o fone – gaiva, patiekama pietaujantiems

Atskiro gero žodžio reikalauja Kijevo kotletas. Jei jūsų buvimo metu pastarasis puikuojasi meniu – jau žinote ką imti. Beje, „Irisę“ gerbiame už tai, jog žmonių stengiasi nepainioti. Jei meniu – Kijevo kotletas, tuomet jis gamintas tradiciniu būdu, o viduje – sviestas su žolelėmis. Tačiau jei tai – kijevukas, tuomet viduje rasite sūrio.

Beje, atkreipkite dėmesį į interjerą. Galbūt jums ir nebus labai gražu, bet būtinai apžvelkite visą patalpą. Unikalus detalių derinimas ir… tikrai nemažai laiko investuota į visą šį reikalą. Kavos pupelėmis dengtas baras ir staliukai pirmame aukšte, drugeliai tiek ant sienų, tiek tokios pačios stilistikos – ant pagalvėlių bei šviestuvų.

Įdomesnė Azijos virtuvės "versija". Atrodo simpatiškai kaip užkandis, bet kai užkandis tampa dienos pietumis - gal nelabai...

Įdomesnė Azijos virtuvės „versija“. Atrodo simpatiškai kaip užkandis, bet kai užkandis tampa dienos pietumis – gal nelabai…

Na, ir žinoma, jau, tikriausiai, nekantraujate sužinoti kiek dienos pietūs jums kainuos? Kompotas, sriuba ir brangesnis ar pigesnis patiekalas (priklausomai nuo to, ką išsirinksite) varijuos tarp 9 ir 12 Lt.

Tiems, kas persivalgys ir planuos kitą kartą paprašyti pusės porcijos, jau užsiminėme straipsnio viršuje, taip nebūna. Tačiau, ką tikrai galite padaryti – nesuvalgytą pusę nusinešti į darbą. Vakarienei.

MENIU: lietuviškas ir europietiškas
ALKOHOLIS: ne
SUBALANSUOTA: dienos pietums
KAINOS: 9-12 Lt
DARBO LAIKAS: 10-17 val.
VIETA: Algirdo g-vė (greta kampo su Naugarduko g.)
INTERNETE: nėra (šypt!)

One Comment

  1. Kasdien iš Irisės į savo ofisą užsakome ~30 porcijų maisto pietums, dalis kolegų suvalgo per du kartus. :) Nuotraukos reportaže neatspindi tikrojo porcijų didumo! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.