Izraelis – ar gali būti brangiau?

Atsakymas paprastas – taip, gali, tačiau reikėtų gerai paieškoti. Sunku pasakyti, kodėl susidarė labai brangios šalies įspūdis – gal todėl, kad sunku konvertuot šekelius į eurus, gal dėl to, kad visi apie tai nuolat šneka – net žydai skundžiasi, kad brangu, o gal ir dėl to, kad taip tiesiog yra ir kad maitinimo įstaigos pas juos yra brangios, kaip kokiam Osle ar Kopenhagoj. Paprastai juk visur būna taip, kad nors šalis brangi, bet galima rasti pigių greito maisto užkandinių, kur galima prisikirsti vietinio skanaus maisto už labai mažą kainą. Na, Izraelyje taip nėra. Jeigu norite pvz suvalgyti lėkštę šavarmos visiškoje skylėje, tai jums kainuos maždaug EUR 10.

img_20160512_131716

Tel Avivo pagrindinė promenada, jungianti miestą ir jūrą

img_20160512_140404

Vaizdas į Tel Avivą iš senojo Jaffa miesto

Mes bandėme visokio maisto ir visokiose vietose ir galime pasakyti tiek, kad kartais greito maisto užkandinės patiekalai skoniu lenkia normalius restoranus. Na, bet čia ne naujiena, taip daug kur būna.

Tokio dalyko kaip gatvės maistas, žydai neturi. Ten niekas nestovi gatvėje ant šaligatvio ir nekepa falafelių, kaip Tolimuosiuose Rytuose. Jų gatvės maistas turi pastogę, įėjimą ir šiokius tokius patogumus.

Vykstant į Tel Avivą reikia žinoti keletą dalykų apie valgymą ne namie – tai tradiciniai patiekalai, meze ir arbatpinigiai.

Visų pirma, tradicinis maistas. Jeigu prieš tai jau lankėtės kur nors kitur Artimuosiuose Rytuose ar Šiaurės Afrikoje – jums didelės nuostabos nebus, nes žydai valgo panašiai, kaip arabai, tik turi daugiau įtakos iš viso pasaulio virtuvių, nes nuolat aktyviai migruojanti tauta sugebėjo suvežti iš viso pasaulio kitų šalių virtuvių receptus. Izraelyje jums dieną pratempti sunkiai pavyks be humuso, falafelių, šakšukos ar šavarmos. Ir visa tai rasite ne prabangiuose restoranuose, o visur esančiose užkandinėse.

Humusą žydai valgo nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro. Paprasčiausias būdas – kabinti su duonos riekele tiesiai iš lėkštės. Tačiau kad humusas nebūtų nuobodus, daugelyje vietų jo patiekiama bent 10 skirtingų variantų – su grybais, faršu, vištiena, avinžirniais, keptu baklažanu ar kedro riešutais.

Falafeliai gali būti arba pitoje, arba lėkštėje su gausybe kitų ingredientų, arba lavaše ir pan. Kas tikrai stebina, tai kad falafeliai gali būti tokio įvairaus skonio. Štai čia matote skaniausius Izraelyje ragautus falafelius iš visiškos skylės Jeruzalės senajame mieste. Tokia lėkštė jums kainuos gal EUR 15.

Falafelių lėkštė su humusu, visokio daržovėm ir dešinėje esančiu keptu baklažanu pomidorų padaže. Labai skanu!

Falafelių lėkštė su humusu, visokiom daržovėm ir dešinėje esančiu keptu baklažanu pomidorų padaže. Labai skanu!

Šakšuka jau prasimušinėja kelią ir į lietuvių pusryčius. Žinoma, ne kasdieninius, nes paruošti šį patiekalą gali užtrukti gana ilgai, nes reikia lėtai keptuvėje troškinti šviežius pomidorus, kol jie tampa vientisa pomidorų tyre. Tada į tą masę reikia suleisti kiaušinius ir tiekti į stalą. Vėlgi, šakšuka gali turėti daug papildomų ingredientų.

Čia šakšuka su visokiais meze aplinkui

Čia šakšuka su visokiais meze aplinkui

Šavarma yra ne kas kitas, o visų lietuvių ir ypač jaunų girtų vyrų mėgstamas kebabas. Žinoma, mūsų kebabas yra gėda ir įžeidimas šiam puikiam patiekalui, kuris yra paplitęs plačiai pasaulyje ir kurio protėvį šavarmą savo tradiciniu patiekalu laiko didelė dalis arabų šalių. Šavarma patiekiama kaip tik norite – lavaše, pitoje, lėkštėje ir pan. Čia matote gigantiško dydžio sveikatai pasekmių galinčią turėti šavarmos porciją iš pigios užkandinės, kurios lėkštė kainavo kažkiek virš EUR 10. Įspėjimas – tokią porciją suvalgyti žmogui yra pavojinga gyvybei, todėl siūlom labai gerai pagalvoti, ar būtina pirkti kiekvienam žmogui po porciją atskirai.

Gigantiškos šavarmos porcijos iš paprastos užkandinės Tel Avive

Gigantiškos šavarmos porcijos iš paprastos užkandinės Tel Avive

Žinoma, gali būt ir taip, kad nemažą patiekalų kainą lemia ir vienas tos šalies (taip, taip, ir kitų to regiono šalių) valgymo kultūros ypatumas – į patiekalo kainą įskaičiuota ir atskirai nėra mokama už tokį dalyką kaip meze. Nenuostabu, kad žydai yra išrinktoji tauta, kai jie tave kaskart nustebina gausybe mažų skirtingų lėkštučių ir sako, kad mokėti už tai nereikės. Iš pradžių galvojome, kad čia kažkokios pinklės, nes ne paslaptis, kad žydai garsėja ir gebėjimu iš visokių žioplelių neblogai pasipelnyti, bet ilgainiui supratome, kad meze yra tiesiog kultūros dalis.

Viskas vyksta taip – išsirenkat ir užsisakot patiekalus, o tada į jūsų stalą pradedamos nešti mažos lėkštutės ir didesni dubenys, kuriuose puikuojasi visokie užkandžiai – humusas, bulvės, virtos, marinuotos, keptos, trintos, raugintos, šviežios ir visokios kitokios daržovės ir padažai.

Kuklus meze variantas

Kuklus meze variantas

Irgi kuklus meze  variantas

Irgi kuklus meze variantas

Šiek tiek rimtesnis meze variantas

Šiek tiek rimtesnis meze variantas

Viršuje matomos meze lėkštelės buvo atneštos prie va šito patiekalo vienam žmogui. Tai jūs sakykit, ar čia normalu tiek suvalgyt?

Viršuje matomos meze lėkštelės buvo atneštos prie va šito patiekalo vienam žmogui. Tai jūs sakykit, ar čia normalu tiek suvalgyt?

Kaip galite matyti iš nuotraukų, labai dažnai kuklūs pietūs gali tapti mažyte švente. Meze skaičius ir įvairovė labai skiriasi ir meniu paprastai nebūna nurodyta, ką gausit. Taip pat yra atvejų, kai meze reikia užsisakinėti atskirai ir tai jums gali kainuoti maždaug nuo EUR 5.  Tik vėlgi – nedarykit klaidos ir maždaug trims žmonėms imkite vieną meze rinkinį.

Jeigu tikitės, kad aptarnaujantis personalas šokinės aplink jus ir lankstysis bei nuolat klausinės, ar skanu, tai ne, taip nebus. Žmonės ten tiesmukiški ir atviri, dirbtinai nebando sukurti geresnio įvaizdžio. Tačiau arbatpinigių iš jūsų tikėsis absoliučiai visur ir yra labai blogo tono ženklas jų nepalikti. Jeigu taip netyčia nutiks, tai padavėjas jums tikrai pasakys, kad „ej, vyruti, o kur mano arbatpinigiai?“. Taip kad būkit visada pasiruošę sumokėti už sąskaitą 10-20 proc. daugiau.

Be visų šių patiekalų dar kelis kartus bandėme žuvies, kuri labai priklauso nuo vietos, tad bet kur siūlome nerizikuoti, ir, žinoma, būtinai turite apsilankyti Carmel turguje Tel Avive ir ten prisipirkti visokių daržovių, sūrių, beigelių, mėsos ir kitokių gėrybių.

Žuvytės, vietinės gavybos

Žuvytės, vietinės gavybos

Superinė žuvis, kepta pečiuje su daržovėmis

Superinė žuvis, kepta pečiuje su daržovėmis

Kai pabosta visas tas jų tradicinis maistas, galima surasti ir neišmatuojamą gausą visokio kitokio maisto. Bent jau Tel Avivas garsėja kaip svarbus kulinarinis maistas pasauliniame kontekste.

untitledgagagaajk

Labai skani sūdyta lašiša ir neįtikėtina česnakinė focaccia. Labai skanu

untitledgfgfgf

Čia egzotikos ieškojom – suradom persišką restoraną ir valgėme jų maistą. Jau buvom pasimokę, tai pasiėmėm vieną patiekalą dviems žmonėms. Kaip matote iš nuotraukos – tikrai nelikome alkani. Nors visi tie prieskoniai mums nebuvo labai malonūs, nekartotume, jeigu reikėtų rinktis

Alkoholis ten jums kainuos irgi nemažai – bokalas alaus standartiškai kainuoja maždaug EUR 7, bet daugybėje vietų teks susimokėti ir dar daugiau. Saldumynai ten praktiškai identiški tiems, kuriuos ragaujate važiuojami į all inclusive kurortus Hurgadoje ar Antalijoje.

Na ir žinoma, jeigu nenorite valgyti šio labai įprasto maisto, tai yra tikrai labai didelis pasirinkimas viso pasaulio virtuvių bei kitų tradicinių Izraelio patiekalų. Taip pat įdomu tai, kad Rytų Europos žydai į Izraelį atvežė ir mums labai artimus ingredientus ir patiekalus, tokius kaip silkė ar bulviniai blynai.

Kainų pavyzdys

Kainų pavyzdys

Dar vienas kainų pavyzdys. EUR 1 - 4.2 šekelio

Dar vienas kainų pavyzdys. EUR 1 – 4.2 šekelio

Tačiau, nepaisant to, kad maistas yra kiek brangokas, bent kartą gyvenime į pažadėtąją žemę nuvykti reikia. Ir ne tik dėl to, kad vaikščiodami Jeruzalės senojo miesto gatvėmis pajusite, kad stovite ant kelių tūkstančių metų istorijos, kurios niekaip neatsidalina žydai ir arabai, bet ir išnaudosite geriausia, ką jums duoda Tel Avivas – per visą miestą besitęsiančiu visiškai nemokamu, švarutėliu gražutėliu paplūdimiu ir nejučia ateinančiu suvokimu, kaip toli gali nueiti šalis, kuri daug dešimtmečių yra nuolatiniame kare ir kur kiekvienas šalies pilietis pasiryžęs eiti ginti savo valstybę tam, kad būtų ką palikti ateities kartoms.

Kažkas ką tik įvyko

Kažkas ką tik įvyko

Keliauti nepabostanti,
Degustatorių komanda

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.