
Šis įrašas bus ilgas, bet ne tiek teksto, kiek vaizdų prasme. Praėjusį rudenį, per patį Aksominio sezono grožį, savaitei buvome nuvykę pasižiūrėti, kaip gyvena rytų ukrainiečiai, visai šalia siaučiant separatistams ir rusų kariuomenei.
Odesa gyvena kaip gyvenusi, ir nenuostabu – šis miestas yra ypatingas daugybe prasmių. Visų pirma, vietiniai itin didžiuojasi turtinga ir neįtikėtina miesto istorija. Skirtingais istorijos laikotarpiais miestas priklausė Otomanų imperijai, buvo ketvirtas pagal dydį Rusijos imperijos miestas ir svarbiausia jūrų laivyno bazė Sovietų Sąjungos laikotarpiu, o dabar Odesos sričiai vadovauja buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Sakaašvilis. Užsieniečių valdymas vietiniams ne naujiena, miestą nemažai laiko valdė svetimšaliai, netgi ispanas ir prancūzas. Todėl jūsų ten turėtų nestebinti ištaiginga Viduržemio jūros regiono architektūra ir nuolatinis odesiečių kartojimas, kad Odesa – nei Ukraina, nei Rusija. Juos net rusiškai šnekančius sunku suprasti, nes turi prisigalvoję visokių keistų išsireiškimų.
Anyways, mes čia ne apie istoriją ir kalbas, mes čia jums apie maistą norime papasakoti. Draugai iki šiol dar klausinėja – kaip ten toj Odesoj, ar labai „rusynas“, ar labai necivilizuota, ar yra kur normaliai nueit pavalgyt. Tai galim atsakyt tik viena – jūs nustebtumėt, mielieji. Odesa yra puiki vieta atostogoms, daug kuo geriau nei visokie Viduržemio jūros nudrožti kurortai kaimuose, ir neįtikėtinai pigi vieta.
Odesoje yra visko – vis dėlto, tai yra didelis, milijoninis miestas, svarbus pramonės ir kultūros centras. Tad važiuoti ir tikėtis, kad ten jus pasitiks Palangos dydžio maisto asortimentas, yra gana naivu. Kai kuriose vietose išmonė ir prabanga pribloškia ir primena geriausius Londono ar Paryžiaus viešbučius ir restoranus.
Bet mes ir ne apie šias vietas, mes jums norime parodyti eilines maitinimo įstaigas ir odiesiečiams įprastą maistą. Nors, tiesą sakant, daugybė vietinių kavinėse ir pajūrio restoranuose vakarieniauti nelabai sau gali leisti – sudėtinga visos šalies politinė ir ekonominė situacija palietė ir šį didingą miestą.
Vietinė virtuvė yra stipriai paliesta žydiškų tradicijų, nes mieste visais laikais, o ir šiandien gyvena gausi žydų bendruomenė. Vietiniai gerokai perdėdami netgi sako, kad „visos Odesos mamos yra žydės“. Forshmak yra patiekalas, kurį rasite kiekvienos kavinės ir restorano meniu. Mums tai buvo naujiena, nebuvome iki šiol ragavę šio užkandžio iš silkės. Jis puikiai tinka dalintis su draugais laukiant kitų patiekalų.
Apie barščius nėra net ko kalbėt, jų ten visur ir visokių. Jeigu pasiseks, labai siūlom juos valgyti pas vietinius namuose – nustebsite ir norėsite gauti receptą.
Dažnai meniu surasite žuvienės, kurią gamina iš gausybės Juodojoje jūroje sugaunamos žuvies. Dar meniu dažnai pasitaiko ir šiupininė, kiek aštroka, bet labai skani.
Beveik visur meniu puikuojasi įvairios mėsos, žuvies ir daržovių šašlykai. Standartiškai juos patiekia su lavašo gabalėliu, svogūnais ir pomidorų padažu. Kadangi mums vien tik mėsą valgyti kažkaip nelabai patinka, tai nuolat prie mėsos paimdavome dar ir papildomų daržovių ir bulvių. Grilintos, keptos ar troškintos daržovės ten labai skanios, būtinai paragaukite. Ir dar viena vietinė tradicija – bulvės „kaip namie“. Pasitaikė įvairiai, bet dažniausiai būna gausiame aliejaus kiekyje keptos bulvės su grybais.
Miesto centre vienoje vietoje galite nueit suvalgyt viščiuką Tabaka, kur jis patiekiamas kelių skirtingų rūšių (realiai tai gruziniškai, armėniškai ir dar kažkaip).
Taip pat populiari vieta yra Kompot, kuri šiaip yra tinklinė kavinė, kaip koks Čili Kaimas, tik bent jau kiek matoma plika akimi, Kompot‘e viskas kiek subtiliau ir širdies daugiau įdėta.
Dar vietinėse įstaigose ragavome midijų, kurios buvo tikrai skaniai pagamintos, jos pasitaiko irgi beveik kiekviename restorane.
Dar būdami Odesoje prisiminėm, kad gi mūsų balta mišrainė turi kilmingas šaknis ir slaviškose šalyse yra vadinama Olivje salotomis. Čia matote prabangią versiją su jautiena, putpelės kiaušiniais ir ikrais.
Klausiate, ir kiek gi tai kainuoja. Ogi tikrai labai nebrangiai. Vėlgi, viskas priklauso nuo to, kur eisite. Jeigu valgysite paplūdimiuose esančiose užkandinėse, tai išvis bus piguma, tačiau galite rinktis ir tikrai prabangius restoranus, kuriuose kainos kaip normaliose Vakarų Europos šalyse.
Pateikiame jums vieną čekį išstudijavimui. 1 euras šiuo metu yra 26,5 grivinos. Alus kabokuose beveik visur kainuoja apie 1 eurą.
Kokios išvados? Važiuokite ten tik greičiau, nieko per daug negalvoję.
Atostogas menanti,
Degustatorių komanda