Kavarsko legenda apie koldūnus

Kaip žmogus, nuo vaikystės pratintas, kad virtiniai yra gurmaniškas, šventėms tinkantis patiekalas, tetos kaime gamintas tuomet, kai atvažiuoja svečiai (o tie važiuodavo kiekvieną savaitgalį), nepraleidžiu progos paieškoti geriausių virtinių arba koldūnų ir Lietuvos beigi aplinkinių kraštų restoranuose.

Ne vienerius metus sklido gandas, kad kone geriausi koldūnai Lietuvoje yra ne kur kitur, o Kavarske. Minėtini ir Viduklės koldūnai, bet kavarskiečiai, panašu, garsą apie save paskleidę plačiau.

Kavarsko koldunai

Kavarskas, beje, yra miestelis Anyksčių rajone su vos daugiau kaip 500 gyventojų. Yra čia dar ir Šv. Jono šaltinis (sako, šventas) ir bažnyčia, prie kurios ir glaudžiasi garsioji Kavarsko koldūninė. Beje, oficialiai koldūninės pavadinimas – „Šaltinis”.

Pastatas, kuriame įsikūrusi koldūninė – išskirtinai nedidukas. O ir pačiame restoranėlyje, kuris įkurtas vienos šeimos, vietos nedaug. Telpa baras ir vos keletas staliukų. Gal todėl, kai lankėmės, pastebėjome nemažą būrį žmonių imančių koldūnų išsinešimui. Tiesa, vasarą greta „Šaltinio” atsiranda dar ir nedidelė lauko terasa, taigi vietos prisėsti gauti lengviau.

Kavarsko koldunai

Meniu atrasite tiek bent jau Vilniaus krašte pagarsėjusius koldūnus, tiek ir keletą kitų patiekalų – sriubų, salotų ir karštų. Bet kadangi Kavarskas garsėja būtent koldūnais – į nieką daugiau net nežiūrime. Imam koldūnų.

Neilgai trukus (tikrai labai neilgai) į stalą atkeliauja balti bliūdukai, nuo kurių kyla garas. Koldūnai skendi padaže, kuriame išsiskiria spirgai ir žolelės. Patys koldūniukai – nedideli ir dailūs, kokie ir turėtų būti pagal visas tradicijas (virtiniai, vareniky beigi pierogy – didesni, o koldūnai arba pelmeny, kaip vadinama aplinkiniuose kraštuose – maži).

Kavarsko koldunai

Koldūniukų tešla plona, bet pakankamai standi, kad neplyštų verdant, todėl kandant – išbėga malonus mėsos sultinys. Tiesa, o štai prie mėsos pasirinkimo beigi prieskonių – mes galėtume kiek pasikabinėti. Kadangi pagrindinis koldūnų skonis slypi būtent įdare – jų kokybė labiausiai priklauso nuo to.

Ir nors akivaizdu, kad koldūniukai – vietos gamybos ir išties neblogi, bet vadinti jų geriausiais Lietuvoje mes neišdrįstume. Skanu ir važiuojant pro šalį sustoti verta, bet specialiai čia nevažiuotume. Na, nebent tam, kad paremtume verslą Lietuvos regionuose. Tai svarbu.

Kavarsko koldunai

O lyginant Viduklės ir Kavarsko koldūnus tai… kad jie ganėtinai panašūs ir vienodi. Beje, Kavarske kiek dažniau apsilankantis kolega pastebėjo, kad išpopuliarėjus koldūninei – gerokai pakilo ir kainos. Tiesa, Vilniaus kainoms jos vis dar toli gražu neprilygsta.

MENIU: koldūnai ir keletas kitokių patiekalų
KOKYBĖ: vidutiniška
KAINOS: nedidelės didesnių miestų atžvilgiu, bet, žmonės kalba, vis brangsta
ALKOHOLIS: pagrindiniai variantai
APTARNAVIMAS: nu toks… :)
VIETA: Šaltinių 1, Kavarskas
INTERNETE: https://www.facebook.com/Kavarsko.koldunai
SUBALANSUOTA: keliautojams ir po mišių

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.