Keliauk ir ragauk: penki portugališki skoniai, kuriuos būtina patirti

Kol pasaulis sukaustytas koronaviruso pandemijos – siūlome nors trumpai pakeliauti po Portugaliją skaitant apie fantastiškus šios šalies skonius. Tiesą pasakius, kai pradėjome rašyti tekstą (o taip, mes juos rašom ilgai) – apie jokią pandemija dar niekas nė nekalbėjo. Ar bent jau nesitikėjo, jog ji taip smarkiai smogs Europai, ką jau kalbėti apie Lietuvą. Belieka tikėtis, kad laikai ir vėl lygiai taip pat greit pasikeis. Ir kad vėl galėsime kelti sparnus, keliauti, pažinti, patirti ir paragauti. 

Jei dar nesate buvę Portugalijoje – ji išties puiki. Tiek savo gamta, laukiniais paplūdimiais, tiek fantastiškai draugiškais žmonėmis, tiek istorija, tiek skoniais ir patiekalais. Plius, keliauti ten – tikrai pigu (bent jau buvo prieš koroną). Taigi – penki portugališki skoniai, kurių negalima nepatirti.

portugaliskas restoranas
Vietinė portugališka tasca – puikus pasirinkimas vakarienei

Taška (aka Tasca) – yra tipiški, tik Portugalijoje egzistuojantys, šeimos restoranėliai. Dažniausiai kainos čia tikrai nesikandžioja, o paragauti galite tikrai tradicinių, iš kartos į kartą perduodamų, patiekalų. Kaip atrasti gerą tasca? Mums portugalai rekomendavo dairytis tokių vietų, kuriose akivaizdžiai vakarieniauja ar pietauja vietiniai, o meniu – užrašytas ranka, nedailiai, dažniausiai ant paprasto popieriaus lapo ar net popierinės staltiesės. Beveik visos tradicinės tasca’os turi “pratos do dia” (dienos specialiuosius patiekalus). Pačios tasca’os dažniausiai būna itin paprastos, viskas vyksta vienoje patalpoje prie popierinėmis staltiesėmis uždengtų stalų, o vakarienė tokioje vietoje labiau primena apsilankymą pas kažką namuose, nei restorane. Dauguma tasca’ų toje pačioje vietoje veikia keletą dešimtmečių.  

Portugaliska virtuve (10)
Ar gali būti geriau?

Tarp tradicinių portugališkų patiekalų, kuriuos tikrai reikia paragauti – bacalhau (sūdyta menkė), cozido à portuguesa (mėsos troškinys), pupelių troškinys feijoada, sardinhas grelhadas (grilintos sardinės), bitoque (steikas su ryžiais, keptu kiaušiniu ir bulvytėmis), prego ar bifana (jautienos ar kiaulienos sumuštinis), ir iscas com elas (kiaulienos ar jautienos kepenėlės su bulvėmis). Mes, beje, radom ir puikių grilintų kalmarų bei aštuonkojų. Visose tasca’ose jums pasiūlys ir užkandžių – tiesa, mokėti už juos turėsit tik tada, jei “paliesite” lėkštutes. Jei užkandžių nenorit – informuokit padavėjus (nes užkandukus jums tikrai atneš, prašysit ar ne). Tarp užkandžių – vietinis sūris, alyvuogės, pastéis de bacalhau (sūdytos menkės pyragėliai), ar rissóis (pyragėliai įdaryti žuvimi).

Beje, nors didžioji dauguma tasca’ų šiuo metu jau priimta ir korteles, bet… geriau nerizikuoti ir su savimi turėti grynųjų. Nenustebkite, jei su gėrimais, vienas žmogus už vakarienę sumokės apie 10 eurų.

Portugaliska virtuve (10)
Tasca yra ir puiki vieta paragauti vietinių portugališkų gėrimų, gamintų savininko namuose

Beirão likeris. Pasirodo, porto vynas, nors ir velniškai garsus Lietuvoje, nėra jau toks populiarus pačių portugalų tarpe. Tūlas portugalas bare greičiau pasiims Beirão likerio su daug citrinos arba greipfrutų ir ledukais. Šis saldus, maždaug 22 laipsnių, likeris – gaminamas tik Portugalijoje, o jo receptas – griežtai saugoma paslaptis. Gaminamas Beirão iš du kartus distiliuotų prieskoninių sėklų ir žolelių iš viso pasaulio – Malaizijos, Brazilijos ir Tailando – įskaitant eukaliptą, cinamoną, levandas ir rozmariną.  

Likerio istorija siekia 19 a. ir pačioje pradžioje jis buvo naudojamas kaip medicininė priemonė nuo skrandžio skausmų. Tiesa, itin garsiu šis gėrimas tapo tik po 1960-ųjų, kai Beirão gamyklą įsigijo José Carranca Redondo. Puikus marketingistas suprato, kad gėrimui būtinai reikia reklaminės kampanijos. Būtent Beirão reklamos žymi portugališkos reklamos pradžią.

Portugaliska virtuve (10)
Šį portugališką sumuštinį suvalgyti – tikras iššūkis

Francesinha sumuštinis, kilęs iš Porto, yra protu nesuvokiamas portugališkas kosmosas. Normalus, net ir pavalgyti mėgstantis žmogus tokią kalorijų bombą sunkiai įveikia. Net ir atrodo šis sumuštinis ganėtinai įspūdingai. Tarp dviejų duonos riekių slepiasi kumpis, linguiça, dešrelės ir steikas (taip, taip, visa tai yra viename sumuštinyje), visa tai užliejama sūriu ir panardinama specialiame padaže. Ant viršaus dažnai dar mušamas kiaušinis, o patiekiamas sumuštinis su kalnu bulvyčių fri. Skanu, bet labai, labai, patikėkit mumis, labai sotu.

Šiuo metu Francesinha sumuštinių galima aptikti visoje Portugalijoje, bet originaliai jis kilęs iš Porto. Kalbama, kad patiekalo idėją iš Prancūzijos parsivežė vienas vietinis šefas, o jo atitikmuo pas prancūzus – ganėtinai garsus pusryčių patiekalas Croque-Monsieur. Tiesa, kuo išsiskiria portugališkas variantas – unikalus padažo receptas. Sako, kad kiekvienas restoranas jį gamina kiek kitaip ir tai yra didžiulė kiekvieno šefo paslaptis. Tiesa, vienas pagrindinių padažo ingredientų yra alus, taip pat, dažniausiai, į jį dedama pomidorų (tikrų arba pastos, arba kitokios formos). Vietiniai portiečiai dažniausiai turi mėgstamiausią savo restoraną, kur eina valgyti Francesinhų, o restorano gerumą apibrėžia būtent padažas.

Portugaliska virtuve (10)
Portugališki pusryčiai su desertu – portugališkais tradiciniais saldėsiais

Pastel de Nata yra vienas iš dalykų, kuriuos tiesiog privalu paragauti. Tiesa, tik neklauskit pačių portugalų, kur jie geriausi – tikrai sukelsit ginčą. Mums, tiesa pasakius, iš pradžių jie visi atrodė daugmaž vienodi. Tik, kai išragavom jų tiek mažose kepyklėlėse, tiek degalinėse ir prekybcentriuose – supratom, kad skirtumas išties yra. Pastel de Nata yra vienas mėgstamiausių portugališkų desertų – kiaušinių tartas. Beje, The Guardian kažkada yra pareiškęs, kad Pastel de Nata patenka tarp 50 patiekalų, kuriuos tiesiog privalu paragauti.

Sako, kad Pastel de Nata dar prieš 18 a. sugalvojo vienuoliai, gyvenę netoli Lisabonos. Tais laikais vienuolynai naudojo ypač daug kiaušinio baltymo, kurį naudojo religinių drabužių “krakmolinimui” (pavyzdžiui, vienuolių apdarų dalims, kurios turėjo būti standžios). Kadangi likdavo daug kiaušinių trynių – buvo gana įprasta, kad šios dalys būdavo naudojamos pyragams ir kitiems kepiniams. Istorija gana ilga ir komplikuota, bet galiausiai vienuoliai Pastel de Nata receptą pardavė vienai cukraus perdirbimo įmonei, kurios savininkai 1837 atidarė Fábrica de Pastéis de Belém, kuris veikia iki šiol. Sako, kad  jų gaminti yra patys tikriausi Pastel de Nata.

Portugaliska virtuve (10)
Portugalijoje – visada rinkitės jūros blogybes

Ginjinha, arba paprasčiau – tiesiog Ginja, yra populiarus portugališkas likeris iš vyšnių. is gaminamas užpilant vyšnias brendžiu ir pridedant šiek tiek papildomo cukraus. Dažniausiai ginjinha patiekiama shot’e su viena vyšnios uoga. Kartais galite gauti paragauti ir tradiciniu būdu patiekiamą gėrimą – nedidelėje taurelėje, pagamintoje iš šokolado.

Šis gėrimas ypač mėgstamas portugalų ir jo galima rasti kone kiekviename bare ar restorane, ypač Lisabonoje. Tiesa, jei ragausite tradicinėje tasca – galite gauti ir naminės ginjinha, pagamintos pačių savininkų.

Portugaliska virtuve (10)
Aštuonokojis – dažnas pasirinkimas portugališkuose restoranėliuose „tasca“

Keliaujanti ir ragaujanti,
Degustatorių komanda

Portugaliska virtuve (10)
Pro restorano langą
Portugaliska virtuve (10)
Aštuonkojo salotos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.