Kreta – sala, kurioje nėra žuvies

Kretos sala yra Viduržemio jūroje ir priklauso Graikijai. Tai vienas iš mūsų civilizacijos lopšių, čia galite aplankyti Mino rūmus ir pasivaikščioti tūkstantmečius skaičiuojančiose alyvmedžių giraitėse.

Alyvmedžiai

Alyvmedžiai

Mino rūmai

Mino rūmai

Heraklionas - didžiausias Kretos miestas

Heraklionas – didžiausias Kretos miestas

Maistas Kretoje mažai kuo skiriasi nuo graikiško, o baruose ir restoranuose jis yra tragiškai orientuotas į turistus, tad kažko subtilesnio ir įdomesnio viešojo maitinimo įstaigose ne taip ir lengva rasti. Be to, dar turite suprasti, kad vienu straipsniu aprašyti visos Kretos virtuvės neįmanoma, tai nerėkaukit, kad kažko „ypatingo neaprašėte“. Buvome saloje trumpai ir valgėme daugiausiai meinstryminį maistą.

Vienintelis dalykas, iš tiesų mus nustebinęs, buvo susidūrimas su faktu, kad kretiečiai beveik nevalgo žuvies, nes jos salos pakrantėse paprasčiausiai nėra, ji yra išžvejota, ir jau kurį laiką visą rimtesnę žuvį Kreta importuoja. Vietiniai pataria restoranuose neužsisakinėti nei žuvies, nei jūros gėrybių, nes dažniausiai ji nėra nei vietinė, nei super šviežia. O jei jau mirtinai jos norite, tai imkite kokias nors mažas žuveles, tikinama, kad jos sugautos vietos pakrantėse.

Tad ką gi valgo vietiniai? Virtuvės pagrindas, kaip ir visose Viduržemio jūros šalyse, yra alyvuogių aliejus, sakoma, kad šioje saloje spaudžiamas aliejus laikomas geriausiu pasaulyje. O juo gardinama arba jame kepama mums gana įprastas maistas – troškiniai, ant ugnies kepta mėsa, įvairiausių rūšių salotos. Troškinius iš daržovių ar mėsos galima laikyti šios virtuvės pagrindu. Žinoma, gerai paieškojus, galima rasti ir įdomesnio maisto – kaip pvz įdarytų cukinijų žiedų. Dar gausu marinuotų daržovių, iš kurių tiesiog negalima nepaminėt marinuotų artišokų.

Maltos alyvuogės ir šviežia duona

Maltos alyvuogės ir šviežia duona

Visai pradžioje gausite kokių nors apetaizerių – pradedant tiesiog maltomis alyvuogėmis, kurias tepsite ant Paximadia (graikiški duonos džiūvėsiai) arba kretietiško užkandžio – ant šio džiūvėsio užpilto aliejaus, užteptos pomidorų tyrės, uždėtų alyvuogių ir sūrių.

Jeigu kalbame apie salotas, būtina paminėti graikų virtuvės esmių esmę – graikiškas salotas, jos visame pasaulyje būtent taip ir vadinamos. Ir čia reikalinga trumpa kulinarinė pamoka – graikiškose salotose graikiškų riešutų nėra, juos dėti sugalvojo tikriausiai kokio nors baro-restorano šeimininkė kur nors Kėdainiuose ir nusprendė, kad tai bus labai gera mintis. Dėl pačios idėjos nesiginčysim, bet realybė yra tokia, kad graikai taip nedaro. Receptas labai paprastas – imate agurkus, pomidorus, papriką, mėlyno (tinka ir baltas) svogūno, gerų alyvuogių. Viską sumaišote su geriausios rūšies alyvuogių aliejumi ir šiek tiek raudonėlio ir baigiate ant viršaus patupdydami poną fetos sūrį, kurį irgi stenkitės gauti kuo geresnės rūšies. Dar pabarstykite druska ir pipirais ir darbas baigtas.

Graikiškos salotos

Graikiškos salotos

Gatvėje kretiečiai mielai valgo tai, ką mes vadiname kebabu. Tik jie tai vadina gyros ir patiekia įvairiais būdais – tiesiog lėkštėje su daržovėmis, keptą kaip šašlyką, pitoje arba lavaše. Kadangi lietuviai yra labai gerai susipažinę su kebabais, tai tikriausiai nebus sunku suprasti, kad visas patiekalo skonis slypi mėsoje ir tiesiog reikia išsirinkti geriausiai ją ruošiančią vietą.

Gyros

Gyros

Vištienos gyros

Vištienos gyros

Mums nepažįstama daržovė, kuri ten labai populiari ir nuolat dedama į mėsos ar vegetariškus troškinius yra okra (dėl savo išvaizdos vadinama lady finger). Okra yra dažnai sutinkama daržovė Artimuosiuose Rytuose, Vidurio Azijoje ir Šiaurės Afrikoje. Būtinai paragaukite, mums skonis primena cukiniją.

Grilinta įvairiausia mėsa su gruzdintom bulvytėm ir salotom yra Kretos turistams duona kasdieninė – kai visus metus toks puikus oras, paprasčiausia ir skaniausia mėsą valgyti keptą tiesiai ant žarijų.

Mėsos kalnai

Mėsos kalnai

Įdomesnę graikiškų salotų variaciją galite sutikti Santorinio saloje (netoli Kretos, kasdien kursuoja keltas). Čia jos gaminamos ir agurkų, vyšninių pomidoriukų, vietoje gaminamo už fetą minkštesnio ir biresnio sūrio (primena mūsiškę varškę), alyvuogių ir džiovintos duonos trupinių arba gabaliukų (Paximadia). Būtinai paragaukite, jeigu būsite gražiausia pasaulio sala tituluojamame Santorinyje.

Santorinio salotos

Santorinio salotos

Santorinis

Santorinis

Desertai ir šiaip saldumynai primena Turkiją ir kitas arabų šalis – žiauriai saldu ir daug medaus.

Katinukas

Katinukas

Kretos virtuvė nėra kulinarijos viršūnė, o maistas nėra toks smagus ir įvairus, kaip kokioje Ispanijoje, bet apsilankyti saloje ir paragauti vietinių gaminamo šviežio ir kokybiško maisto tikrai rekomenduojame.

Atostogas menanti,
Degustatorių komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.