Leyla: kąsnelis Libano pačioje Vilniaus širdyje

Pagaliau vis dažniau galima keliauti neiškėlus kojos iš Vilniaus! Kaip? Ogi keliaujant per skirtingų šalių virtuves. Kone prieš metus duris atvėrė dar vienas restoranas pasiūlęs mums paragauti vis dar ganėtinai egzotiškos Libano virtuvės. Nedideliame, savaitgaliais visą parą veikiančiame, restoranėlyje galima paragauti tiek jau pažįstamų falafelių su humusu, tiek kiek retesnių – Baba Ghanoush, kofta ar mums taip patikusio kalafioro kepsnio.

Įžengus pirmą kartą pro “Layla” duris – mums pasiseka. Tą dieną restoranėlyje sukasi pats šeimininkas – libanietis Fadi. Jis, beje, kartu su šeima gyvena Ukrainoje, o Vilniuje restoraną nusprendė atidaryti tuomet, kai po pasilinksminimo mieste su draugais suprato, kad naktį sostinėje neįmanoma gauti padoraus maisto… Ir mes jam labai šiuo klausimu pritariam! Beje, būtent todėl restoranas vadinasi “Leyla” – libanietiškai tai reiškia naktį.

Leyla, Libanietiskas restoranas

“Facebook” platybėse sklando gandai apie tai, kad “Leyla” tiekia geriausius falafelius mieste, todėl visų pirma užsakome juos. Nors falafelius su humusu galima laikyti atskiru patiekalu, mes jį traktuojame kaip užkandį ir dalinamės dviese – valgyti tikrai patogu. Humusas gardus, kreminis, o falafeliai – puikia, lengvai traškia plutele. Draugė raukosi, kad Izraelyje ragavo geresnių…, bet aš užskaitau kaip puikius. Juk kelionėse – viskas geriau ir skaniau, be to – į Izraelį kasdien nenuvažiuosi.

Numalšinusi pirmą alkį – pradedu dairytis. Darbo dienos vakaras, nedidelis, spalvingais libanietiškais kilimais nukabintomis sienomis restoranėlis – pilnas žmonių. Pastebiu, kad nemaža dalis užsisakinėja mezze lėkštę. Tiesa, pastebiu ir tai, kad jos įveikti dviese gali ir nepavykti. Mezze – užkandžių lėkštė, kurią užsisakius iš esmės galima paragauti kone visą meniu.

Leyla, Libanietiskas restoranas

Smagu ir tai, kad ant kiekvieno stalo puikuojasi nelukštentų žemės riešutų kibirėlis bei stalo vanduo libanietiškuose ąsotėliuose. Kol laukiame kitų patiekalų – visai smagu lukštenti riešutus ir googlinti Libano virtuvės paslaptis.

Šioje šalyje – daugiau nei 300 saulėtų dienų per metus, todėl maisto produktų gausybė – stulbina. Libano virtuvė neįsivaizduojama ir be gausybės prieskonių, česnako bei aštrių pagardų. Tiesa, nors pasak “Leyla” viešos komunikacijos, visi prieskoniai restoranui gabenami tiesiai iš Libano, tačiau patys patiekalai šiek tiek pritaikyti lietuviškam skoniui – lietuviai, neva, nevalgo taip aštriai, o kai kurie prieskonių mišiniai mums būtų pernelyg aštrūs.

Leyla, Libanietiskas restoranas

Tiesa, begooglindami dar išskaitom, kad visi “Leyla” virtuvės šefai stažavosi Libane ir būtent ten mokėsi gaminti šios šalies patiekalus.

O mūsų stalą pagaliau pasiekia ir kiti iš nedidelio meniu išsirinkti patiekalai. Tai dar vienas užkandis Baba Ghanoush, populiarus arabų kraštuose ir gaminamas iš trintų baklažanų, sezamų ir česnako, pagardintas granato uogomis. Patiekalas puikus ir pagamintas pagal geriausias tradicijas ir vertas ragavimo. Galėtų būti aštresnis ir su labiau išreikštu česnako prieskoniu, bet suprantame, kodėl taip nėra. Tiesa, baklažanas suteikia šiokio tokio glitumo (būtent taip ir turi būti), todėl jei tokių dalykų nemėgstate – likite prie humuso… :)

Leyla, Libanietiskas restoranas

Ragavome ir kofta bei vištienos – abu patiekalai tiesiog OK. O štai kalafioro kepsnys, kurį užsisakėm, nes norėjosi kažko neįprasta, yra geriau nei gerai. Tai išties yra kalafioro riekė, gerai pamarinuota ir pakepta ant grilinės keptuvės. Greta – humusas, daržovės ir pagardai. Verta, verta, tikrai verta ragauti. Netikėta, neįprasta, bet tikrai labai skanu.

Žodžiu, labai tikimės, kad “Leyla” gyvuos, kad dirbs naktimis ir kad nenuspręs “taupyti” ant patiekalų kokybės. Kol kas, kaip greito maisto restoranėlis, kokių gausu Vakaruose – labai nuostabi vieta.

MENIU: Libano virtuvė
KOKYBĖ: prieskoniai iš Libano, pritaikyta lietuviškam skoniui
KAINOS: nedidelės
ALKOHOLIS: alus
APTARNAVIMAS: malonus ir su šypsena
VIETA: Vilniaus g. 28, Vilnius
INTERNETE: https://www.facebook.com/leylalebanesecuisine/
SUBALANSUOTA: atradimus mėgstantiems ir naktinį gyvenimą propaguojantiems

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.