Markus ir Ko: mitinio steiko beieškant

Ėjo ėjo ir atėjo viena tų progų, kai susitinki su kolegomis degustatoriais paieškot ypatingų vietų, kulinarinių potyrių, jaukių aplinkų, metus apsvarstyti ir šiaip maistiniais nuotykiais pasidalinti. Vienu žodžiu tariant, reikėjo sau šventę padaryti. Ilgai dūmoję, degustatoriai nusprendė, jog tokia vieta taps mėsos ir steikų legendomis apipinta Markus ir Ko (juk nuo senų laikų po Vilnių sklando jau mitinėmis tapusios kalbos apie nuostabius didkepsnius bei patenkintus, prisivalgiusius klientus).

Pažymėkime, jog ši vieta apie mėsą nusimano jau nuo 1995 metų (gal dėl to ta žalia interjero spalva tokia neįprasta šiandieninei akiai). Bet atsiplėšiam nuo sienų ir baldų ir susikoncentruojam į meniu – visko daug. Padavėjas pora kartų prieina, mandagiai pasiklausia, koks progresas, ir galiausiai pirmi žodžiai iš degustatorių lūpų – alaus ir vyno.

Turim prisipažinti, kai kurie degustatoriai jaučia silpnybę lašišos (ir ne tik) karpačio, tad, aptikę šį patiekalą meniu, imam nedvejodami. Be to, masina ir tai, kad jinai patiekiama balzaminiame padaže su kaparėliais, su saulėje džiovintais pomidorais aliejuje ir skrebučiais. Gavus patiekalą, kiek glumina tas aliejaus padažas ir sviesto bokštelis (2013 metais?), dar nesuprantam, kokių čia prieskonių meniškai pribarstyta visoje lekštėje. Taip pat, lašiša ties gabaliukų galiukais aiškiai suledėjusi. Na ir atsižvelgus į 40 litų, kuriuos mokam už visa tai – laimės faktorius smunka…

IMG_1727

Žalių lašišų carpaccio balzaminiame padaže su kaparėliais, patiekiama su saulėje džiovintais pomidorais aliejuje ir skrebučiais. Kaina 40 litų. Vaizduotė buvo pranašesnė už realybę.

Guliašinė sriuba kainuoja 15 litų. Tikrai gera ir skani sriuba, bet pateikimas tai kaip valgykloj pietų metu. Vieningai nusprendėm, kad jiems jau senokai pats laikas atsinaujinti indus, nes jautėmės taip, lyg kokius 15 metų atgal būtume grįžę.

IMG_1729

Guliašinė sriuba

Tuomet pagrindinių patiekalų eilė. Pirmiausia – blyneliai su krevetėmis. Vėl – kas per velnias su tuo sviestu, niekaip negalim suprasti, bet kolegos samprotauja, kad kartais išprusę žmonės mėgsta patirpinti sviesto ant blynelio. Tebūnie, širdies neskauda, visai skanu, kainuoja 40 litų.

IMG_1737

Blyneliai su krevetėmis. Kainavo 40 litų, įspūdis neblogas.

Štai nuotraukoje matome ir Markus „firminį“ didkepsnį mažoje porcijoje (taip pat galima pasirinkti vidutinę arba didelę porciją). Kainuoja šis „mažas“ kepsniukas 60 litų, teko ilgai plušėti, kol jis dingo nuo lėkštės. Indelyje patiektas puikus pipirinis padažas už papildomus 7 litus, garnyrui pasirinkom bulvių kroketus, kurie kainavo 8 litus, bei ant grotelių keptas cukinijas, už kurias dar papildomai pridėkime 8 litus. Taigi bendra patiekalo kaina 60+7+8+8=83 litai.

Maisto neabejotinai daug, tokiems kiekiams, beveik kaip Olimpiadai, reikalingas specialus pasiruošimas ir psichologinis nusiteikimas.

IMG_1733

Dar į stalą buvo patiektas puikus kalakutienos kepsnys. Na, tikrai puikus. Su nuostabiu raudonojo vyno ir bruknių padažu kepta ant grotelių kalakutienos filė. 50 Lt. Greta (tiesa, garnyrą reikia užsisakyti atskirai) bulviniai kroketai (8 Lt), ant grotelių kepti pomidorai (8 Lt) ir keista daržovė, spėjam, kažkas iš cukinijų giminės, apkepta tešloje. Įdomi ir skani toji keista daržovė.

Viskas labai gerai. Tikrai, nuoširdžiai, labai skanu. Tik bėda ta, jog velniškai daug. Tiek daug, jog, sukirtus tokį patiekalą, pradedi dvejoti savo galimybėmis pakilti nuo kėdės. Ir dar bėda ta, jog šį patiekalą užsisakiusi degustatorė velniškai norėjo tądien paragauti deserto. Deja, sutalpinti į skrandį dar ką nors buvo tiesiog neįmanoma, todėl malonaus padavėjo siūlymas „gal desertuką?“ sukėlė nediduką irzulį. „Jūs gal išprotėjot? Aš dar penkias dienas nenorėsiu valgyti“, – kiek persūdydama pagalvojo toji degustatorė.

IMG_1735

Kalakutienos kepsnys – didelis…

Beje, šis kalakutienos kepsnys sukėlė ir šiokių tokių diskusijų. Panašus patiekalas, su tokiu pačiu padažu ir bulvių kroketais (patiekiamas su salotomis) Žvėryne įsikūrusioje „Verandoje“, kurią Degustatorių komanda vadina savo praėjusių metų geriausiu atradimu, kainuoja mažiau. Per pusę. Tiesa, porcija irgi mažesnė. Bet ne tokia maža, kad nepavalgytum, o ir desertas po jos – telpa. Taigi, eilinį kartą prabylame apie kainos ir kokybės sąntykį bei tai, ko žmonėms iš tiesų reikia. Prisikirsti iki valiai, paragauti ar pavalgyti.

Baigdami gurkšnoti gėrimus bandome rasti kokią vienijančią nuomonę apie šią vietą. Ir prieinam prie bendros išvados, kad čia toks „sunku pasakyti“ atvejis. Neginčijamai maisto porcijos didelės, kainos Tėvynės mastu gana aukštos, aplinka vėlyvų devysniadešimtųjų, aptarnavimas puikus – bet jeigu ne pats moki, viskas yra gerai.

MENIU: Įvairūs patiekalai, labiausiai žinomi dėl didkepsnių.

KOKYBĖ: Viskas puiku.

KAINOS: Kainos svyruoja nuo 10 iki 90 litų už patiekalą.

ALKOHOLIS:  Vynas, konjakas, brendis, alus, visko po truputį.

APTARNAVIMAS: malonus.

VIETA: M. Antokolskio g. 11, Vilnius

INTERNETE: Čia.

SUBALANSUOTA: Brangiai vakarinei arba kai reikia nuvesti kur užsieniečius.

Šventę atšventusi,

Degustatorių komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


4 × 3 =

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>