„Miško užeiga“: nesuprantamas čenachų gamybos metodas ir vestuvinė „plaščiadka“

Tikriausiai, jau spėjote pastebėti, kad Degustatorių mūsų komandoje yra tikrai ne vienas. Visi mėgstame skaniai pavalgyti, tiesiog, vieni labiau rizikuojame, o kiti – ne. Žodžiu. Yra tokia užeiga. Vadinasi ji „Miško užeiga“, o ją atrasti galima pravažiavus Saulėtekį (dar toliau nei tolimoji Kamčiatka) ir judant link VU Botanikos sodo. Sodas, beje, jei dar nebuvote, tikrai vertas dėmesio. Ypač pavasario / vasaros / rudens koncertų metų.

Į vieną tokių paskutiniųjų sezono koncertų išsiruošėme mes. Vakarai žvarbūs, valgyti po darbų norisi, toli važiuoti tingisi, o ir laiko kažko ieškoti – ne tiek jau ir daug. Todėl padarėme, tikriausiai, patį paprasčiausią pasirinkimą, kokį tik buvo galima sugalvoti. Skambėjo jis maždaug taip: „Žiūrėk, kažkoks kabakas. Mašinų šalia stovi, tai gal nebus labai blogai…“.

Buvo.

Po ganėtinai intelektualaus ganėtinai klasikinės muzikos koncerto keturios sužvarbusios merginos įlinguoja į vakarui pasiruošusią „Miško užeigą“. Žvilgsniais nulydėtos treninguotų, degtinę geriančių vyriškių ir net nepastebėtos poros besiglaustančių porelių, sėdame prie milžiniško medinio stalo, kuris labiausiai tiktų „Čili kaimo“ serijos restoranui. Nebūtume moteriškos lyties atstovės, jei laukdamos meniu lengvai „neišsidergtume“ iš „Miško užeigos“ aplinkos: „Mergooosss… Kokios užuolaidoooosss!!! Jei vestuves švęsti, tai tik čia!”.

misko uzeiga, vilnius (4)

Taip vadinamas čenachas. Suskilinėjusiame puodelyje.

Didelė salė, medis, akmuo, rožinė spalva, kvarbatkos, dideli mediniai stalai, dirbtinės gėlės, koks tai židinys, veranda… Dar, beje, plakatas skelbiantis apie gyvos muzikos vakarus. Žodžiu, visko labai daug. Plius, kol mes ten atsibastome visi prieš tai stovėję automobiliai spėja pasišalinti, todėl didžiulėje salėje nuo mūsų kalbų girdisi aidas. Degustatoriai niekuomet nemėgo labai pergrūstų vietų, bet kai pokalbį galima girdėti kitame baro gale – nesmagu.

Beje, nežinome ką kiti nugirdo iš mūsų šnekų, bet apie mūsų nuogirdas būtų galima parašyti atskirą romaną. Pasirodo, svetimų žmonių gyvenimuose vyksta labai daug intrigų, labai daug moterų yra kalės, o visi vyrai geria ir neša pinigus iš namų. Ir dar vyrai susiranda kitų kalių.

Taigi, maistas. Meniu ganėtinai įvairus ir kupinas pačių įvairiausių dalykų. Iš mėsos bei šašlykų gausos (o ir prieš tai stovėjusių automobilių kiekio) spėjame, jog ten visi važiuoja būtent to. Deja, gal mėsytė nuo žarijų „Miško užeigoje“ ir skani, bet mums jos paragauti neteko. Jei atsiras kažkas, galintis tai patvirtinti šios įžvalgos komentaruose – pažadame nuvažiuoti dar kartą.

misko uzeiga, vilnius (5)

Salotikės su majonezu. Daug majonezo.

Vakaras ir šašlykiukai nebekepė, o tai reiškia, kad teko rinktis lietuvišką, maišytą su visu kas tik šauna į galvą, meniu. Nuovargio paskatintas bandos jausmas taip jau nulėmė, jog masiškai buvo užsisakyti du patiekalai. Salotos užkandai ir čenachai. Kainos, beje, buvo stulbinančiai mažos, todėl kritika maisto atžvilgiu reiškiama su šiokiu tokiu pasimetimu. Tikriausiai, negali tikėtis, kad mažiau nei 10 Lt kainavęs čenachas bus tobulai geras…

Tiesa, kad bus taip blogai – irgi nesitiki.

Žodžiu, remiantis „Miško užeigos“ virėjos nuomone, čenachas yra gaminamas taip. Daaaaug bulvių, sultinys, keletas riebios mėsos gabaliukų. Viskas gaminama – atskirai. Užsisakius klientui – sudedama į čenachinį puodelį, smulkiai vos vos (tikrai – vos) užtarkuojama morkų. Tada puodelis keliauja į orkaitę (ar kažką panašaus) – pašildoma. Ir tiek. Spėjam, kad šildė ilgai, nes buvo labai karšta ir viršutinės bulvės buvo padžiūvusios, bet apatinės – dar nepraskydusios. Ai, ant viršaus dar petražolės ir česnakas.

Beje, puodelis būtinai turi būti kuo labiau suskilinėjęs.

Tai va taip. Jokio visa jungiančio vienio. Tiesiog sultinyje paskirai plaukiojančios labai stangrios bulvės ir mėsa. Gerai, kad vaikystėj nemėgom moliūgų ir cukinijų. Dar tuomet išmokom, kad tokio pobūdžio patiekalus kartais išgelbėja viso ko sutrynimas. Žinoma, kol žaidėm ir bandėm šakute susimaigyti bulves – gerokai užtrukom ir nelabai supratom, kam tiek vargti. Situacija – pagerėjo. Galų gale, ieškodamos dar išradingesnių patiekalo valgymo būdų – dėjom jį ant duonos. Buvo visai skanu, bet dėl to reikėjo padirbėti (prieskonių beje, net ir man, beveik nevalgančiai druskos – taip pat reikėjo).

misko uzeiga, vilnius (8)

O tai ką veikt, kai taip „šaunu“ viskas…

Salotos. Na, su krevetėm. Aišku ne tom tikrom, bet ir šaldytos taip pat vadinasi. Na, bet kaaaam tieeeek majonezo? Jos beje, buvo ne tokios pretenzingos, nes iš salotos lapo, šaldytos krevetės ir majonezo, tikriausiai, labai daug stebuklų ir negali, žmogus, tikėtis.

Dar, beje, išbandėm ir seniai ragautą karštą alų su sirupu. Žinom, kad tokius, būna, žmonės mėgsta. Ypač žiemą. Gal ir viskas gerai, bet mes tik prisiminėm, kodėl tokių seniai negėrėm. Alus turi būti šaltas ir, geriausia, be sirupo (nes retas kuri sugeba paslankiai susilieti bei sukurti unikalų, tačiau ne iššaukiantį skonį). Šis buvo karštas, kartus ir raudonas.

„Miško užeigos“ reziumė tokia, kad tikėjęsi netikėtai atrasti Vilniaus pakraštyje puikią vietą nors kiek pabėgti iš miesto (o apie tokias, tuose kraštuose, oij kokios legendos seniau sklisdavo), radome tiesiog eilinę valgyklą / zabegalką. Remiantis kainų lygiu, mėnesio pradžioje studentai sau turėtų leisti ten užsukti. Gal dėl to ji ten ir yra. Beje, dar kartą primename (viltis miršta paskutinė), jei žinote apie ten besančius skanius šašlykus – sakykit dabar, arba tylėkit per amžius. Mes su malonumu rastume dar kelias vietas šiame mieste arba aplink jį, kur juos daro gerai.

Lengvai nusivylę,
Jūsų Desgustatoriai

3 Comments

  1. Na, kiek ten teko būti (kelis kartus), tai esu ten valgiusi vištienos šašlykus su slyvomis ir šonine (matyt, turėdama nuojautą, nedariau jokių užsakymo variacijų) ir nei karto nenusivyliau. Už karštą ir tikrai sotų patiekalą 15 Lt sumokėjusi neikart nesigailėjau.
    Bet, taip, kontingentas ten įdomus, dominuoja didžiausia Lietuvos tautinė mažuma, interjeras – atitinkamas.
    Taigi, jei dar norėsite tiesiog sočiai pavalgyti, manau, kainos ir kokybės atžvilgiu tai nėra pati blogiausia vieta.

  2. Juste, aciu uz komentara!!! Vistienos saslykas uz 15 Lt tikrai skamba gerai! Jei dar kada iki Botanikos sodo vaziuosim – butinai uzsuksim paragauti! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


2 × = 16

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>