Nihau Kinija: apie spalvingą virtuvę

Kai galvoju apie Kinijos virtuvę, jos patiekalų įvairovę ir pasirinkimą, jaučiuosi lyg stovėčiau milžiniškame amerikietiškame prekybos centre ir aplink būtų vien perpildytos lentynos prekių. Žinoma, kinų virtuvę Lietuvoje galima prilyginti vieno X Maximos pasiūlai: kažkas saldžiarūgščiame padaže, sojos ir krakmolo masėje ar morkų ir agurkų kubelių jūroje.

Bet šis straipsnis ne apie skausmingai liūdną patirtį ant Tėvynės už 12 litų (tradicinę dienos pietų kainą), bet apie įdomius potyrius iš didžiosios šalies.

Kadangi kinai – svetingi žmonės, dažnai svečiams pasiūlo pačius pačiausius savo (vietinius) patiekalus, vienas iš jų – Chou Dou Fu arba tiesiog brandintas tofu iš Hunan provincijos. Europiečius pirmiausia užmuša kvapas, lyg kas būtų marinavęs šį produktą nesuskaičiuojamą kiekį dienų kažkieno prasmirdusiose kojinėse. Po gana ilgų įtikinėjimų galiausiai susigundžiau pasaka (na ir iš mandagumo), jog skonis daug geresnis nei kvapas. Paprastai šis juodas gabalas tofu mirkomas aštriame padaže, greičiausiai pastarasis ir padeda rijimui. Bet įdomių maistų mėgėjams tikrai patariam paragauti, Kinijoje tokių smirdžiukų tofu variacijų pasirinkimas gana didelis.

Smirdantis brandintas tofu

Smirdantis brandintas tofu

Toliau Hong Shao Rou aka mėgstamiausia pirmininko Mao kiauliena. Tai troškinta kiaulienos papilvė, padengta karamelizuoto cukraus ir ryžių vyno glajumi. Oficialiai šiam patiekalui gaminti naudojamos tik iš Ningxiang apygardos kilusios kiaulaitės, o Hunan provincija (iš kur kilęs pirmininkas) netgi yra išleidusi oficialų receptą, kaip teisingai gaminti šį patiekalą. Maitinimo įstaigoms, improvizuojančioms šia tema, gresia tam tikros sankcijos.

Mao mėgstamiausia kiauliena

Mao mėgstamiausia kiauliena

Lotoso šaknis pateikiama virta arba troškinta, kartais gruzdinta ar marinuota. Skoniu primena mišinį tarp saliero, agurko ir pasternoko, todėl dažnai naudojama kaip prieskonis įvairiose sriubose ar sultiniuose. Vietiniai lapnoja nesusimąstydami, visi kiti smalsumo vedini tik lengvai kramsnoja. Daugumoje Azijos kultūrų tikima, jog valgant lotoso (šaknį) pasiekiamas kūno ir dvasios tyrumas, minties aiškumas – gal reikėjo daugiau jos suvalgyti?

Įdomiai atrodanti lotoso šaknis

Įdomiai atrodanti lotoso šaknis

Vištos pėdos (Lu Ji Zhao) yra labai populiarus užkandis, vertinamas dėl odos ir kremzlių. Virtos, keptos, marinuotos, troškintos, padaže, be padažo, aštrios, vienu žodžiu, kokių tik norisi, tokių rasit. Toje pačioje kategorijoje yra ir ančių kaklai, raktikauliai, liežuvėliai, skrandukai ir pan.

Tikriausiai visi žinote, kaip atrodo vištos pėdos

Čia yra marinuotos vištos pėdos

Taip vištos kojos atrodo paruoštos

Taip vištos kojos atrodo paruoštos padaže

Čia galite matyti delikatesą - anties liežuvėlių patiekalą

Čia galite matyti delikatesą – anties liežuvėlių patiekalą

Tikra nuodėmė neparagauti vaisių medaus glajuje. Labiausiai paplitę variantai yra rojaus obuoliukai ir absoliutus dieviškumo įsikūnijimas maisto pasaulyje – braškės. Tačiau gali būti ir kiviai, bananai, ananasai ir viskas viename. Priskiriama gatvės maistui, tad gali būti parduodami kioskeliuose ar iš dviratės transporto priemonės, suverti ant iešmelių ar šiaudelių – vieni iš geriausių mano išleistų eurų.

vaisiai

Vaisiai cukruje ant pagaliuko

Braškės cukruje

Braškės cukruje

Taip atrodo vaišių stalas

Taip atrodo vaišių stalas

Pabaigoje, reikėtų paminėti, jog Kinijoje yra 34 provincijos ar joms prilygstantys administraciniai vienetai, kuriuose gaminami saviti patiekalai, labiau mėgstami vieni ar kiti prieskoniai, svyruoja patiekalo aštrumo lygis ir t.t. Aprašyti visiems aspektams neužtektų ir likusio mano gyvenimo, bet šie valgiai yra keli, kuriuos verta paragauti.

Tolimas šalis lankanti,
Degustatorių komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


7 × 3 =

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>