Nuostabus atradimas Biržuose – Rinkuškių alaus restoranas „Alaus kelias”

Mažesniuose Lietuvos miesteliuose vis dažniau galima atrasti puikių restoranų. Vienas tokių – Rinkuškių alaus gamyklai priklausantis restoranas „Alaus kelias” Biržuose. Ne veltui tą vakarą, kai pas juos lankėmės – restoranas buvo pilnutėlis. Nepaisant to, aptarnavo mus greitai, su šypsena ir atidumu, o žavingas biržietiškas padavėjos akcentas pridėjo tik dar daugiau šarmo.

Didžioji dalis nebiržiečių lankytojų, tikriausiai, visų pirma šią vietą susiranda dėl čia vykstančių alaus degustacijų. Vienok, Lietuva garsėja kaip alaus kraštas, bet vilnietiškuose restoranuose vis dar dažniausiai galima rinktis tik iš poros lietuviško alaus gamintojų. O gaila, nes mažesnės daryklos, kurių gausu šiaurės Lietuvoje – tikrai turi ką pasiūlyti.

Kiek nukrypstant nuo restorano „Alaus kelias” ir neriant kiek giliau į lietuviško alaus tradicijas – šios pačios kelionės po šiaurės Lietuvą metu atradom Pasvalyje įsikūrusį aludarį „Alsteka” (jei pavadinimas skamba kaip iš pirmo dešimtmečio, tai ne, viskas čia gerai – sudurtinis žodis „alus teka”). Jų brand’as – „Senojo pasvalio”, o mini, sargo namelį primenanti parduotuvėlė ganėtinai įspūdinga. Rekomenduojam, jei ką (paragaut nedavė teko pirkti didele tara).

Alaus kelias Birzai
Šviesiajame aluje marinuota, ant grotelių kepta kiaulienos išpjova su bulvių koše, saldžiaisiais žirneliais, vytintais pomidoriukais, baltųjų krienų padažu bei traškia šonine, 9€

Bet, grįžkime prie Biržų restorano „Alaus kelias”. Vos atvykus – braunamės į specializuotą Rinkuškių parduotuvėlę lauktuvių draugams ir namiškiams. Kadangi netrukus išmuš Verygos valanda – parduotuvėlė sausąkimša, bet pardavėjos greitai laviruoja tarp kranų, dėžių ir šaldytuvų. Kas perka gražias degustacines dėžutes, kas dideles dėžes šventei, kas pilstomo alaus vakarui. Keista, bet nepaisant viso šurmulio – viskas vyksta labai greitai.

Po dvidešimties minučių jau pakuojamės nešulius į automobilį ir svarstom – kaip šioje žmonių masėje atrasti savo rezervuotą staliuką. Vėl – viskas paprasta ir guvi mergina nuo centrinio baro jau veda mus link saulėtos terasos. Beje, terasoje nerūkoma, kas vieniems yra labai didelis pliusas, o kitiems – minusas.

Meniu – ganėtinai storas, bet didžiąją jo dalį sudaro ne maistas, o gėrimai. Kiek daug, pasirodo, to Rinkuškių alaus yra! Proginiai, specialieji ir mažieji alaus varymai, kurių Vilniuje, matyt, niekada ir negausi. Beje, meniu rasite ne tik alaus, bet ir lietuviško vyno.

Alaus kelias Birzai
Kiaulienos sprandinės kepsnys su pievagrybių ir baravykų pagardu, kepta bulve bei gruzdintu aštriu pipiru, 9€. Labai labai geras, mėsa minkšta, sultinga, o ir baravykų pasitaikė daugiau nei pievagrybių – o tas džiugina.

Mes pradžiai pasirenkame mažąjį degustacinį rinkinį. Jis patiekiamas ne tik su instrukcija kaip ir ką ragauti, bet ir su paaiškinimais apie alų. Puiku tai, kad tokiu būdu – visi gauna progą paragauti, išbandyti ir išsirinkti sau labiausiai patinkantį. Greta rinkinio – priklauso ir nedidelė užkandžių lėkštė, kurią mes papildome dar viena. Ir, o dievai, lietuviškas sūris gali būti labai skanus. Ypač rekomenduojam Žaldoko sūrį.

Išragavus 9 rūšis alaus ir išsirinkus labiausiai patinkančius – į stalą pradeda keliauti patiekalai. Beje, juos atneša visus vienu metu, jau dvi padavėjos, o patiekianti valgius į stalą – mūvi baltą pirštinę.

Kaip jau minėjom – meniu gana trumpas ir kiek liūdnesnis vegetarams. Keleto užkandžių meniu, kelios sriubos, tarp pagrindinių patiekalų – po kelis vištienos, kiaulienos, jautienos patiekalus, ir, žinoma, desertai. Labai nustebino tai, kad meniu nėra tradicinių lietuviškų patiekalų. Buvom beveik tikri, gal galėsim paragauti tikrų šiaurės Lietuvos virtinių, bet teko rinktis steiką (real first world problems, ka?)…

Alaus kelias Birzai
Jautienos išpjovos didkepsnis su žaliųjų pipirų padažu, ančių bei vištienos kepenėlių pagardu įdarytomis džiovintomis slyvomis bei traiškyta bulve, užkepta ožkos sūriu, 16€

Grįžtant prie pačių patiekalų, kitas momentas į kurį norisi atkreipti dėmesį – jų išvaizda ir pateikimas. Padavėjai su balta pirštinaite dedant lėkštes ant stalų, kone kiekvieną pasitikdavo ir mūsų: „uuu…”, „nu very nice”, „bet tikrai gerai atrodo”, „man atrodo tu laimėjai” (taip, mes konkuruojam kam pavyks geriau užsisakyti iš meniu nežinomam restorane – šio teksto autorė laimi dažniausiai).

Šį kartą labiausiai laimi tie, kurie rinkose šviesiame aluje marinuotą kiaulienos išplovą. Paskutinę vietą duodam brangiausiam meniu patiekalui – jautienos išpjovos didkespniui. Jis, tiesą pasakius, buvo skanus, bet taip vos vos vos vos (realiai – tikrai vos) pradedantis sausėti. Matyt, tos kelios akimirkos ilgiau išlaikant ant ugnies. Nepaisant to, šis patiekalas ne ką mažiau džiugina, bet kai viskas labai gerai – belieka priekabiauti prie detalių.

Kainos, beje, kiek mažesnės nei Vilniuje, bet Biržams – kaip tikram restorane.

MENIU: ganėtinai trumpas, mėsos patiekalų gausa, iš esmės nėra lietuviškų tradicinių patiekalų
KOKYBĖ: aukšta
KAINOS: šiek tiek mažesnės nei Vilniuje
ALKOHOLIS: visoks koks Rinkuškių alus, vynas ir kiti gėrimai
APTARNAVIMAS: super profesionalus ir greitas
VIETA: Alyvų g. 8, Biržai
INTERNETE: http://www.rinkuskiai.lt/restoranas ir https://www.facebook.com/Rinkuskiai
SUBALANSUOTA: po Lietuvą keliaujantiems degustatoriams

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.