Pačios tikriausios vietnamietiškos pho sriubos Vilniuje – “Ha Noi”

“Ha Noi” įsikūręs tikrąja to žodžio prasme – vidury niekur. Karoliniškėse. Kokios 20 min. Nuo centro automobiliu, ką jau kalbėti apie viešąjį transportą. Bet… nuvažiuoti iki ten – verta. “Ha Noi”, panašu, galite paragauti paties tikriausio vietnamietiško maisto, kokį tik galima rasti Lietuvoje. Ir jis – išties vertas ragavimo.

Populiariausias patiekalas restoranėlyje, žinoma, pho sriubos, kurias patys vietnamiečiai gali šlerpti tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Jei teko lankytis Vietname – tikrai turėjote pastebėti vietinius iš didelių dubenų valgančius šią tradicinę makaronų sriubą. Ten toli, tikrajame Hanojuje, tiesiog gatvėje, vos prašvitus, pradeda kunkuliuoti pho sriubos puodai, pilni aromatingo sultinio, gardinamo cinamonu ir žvaigždiniais anyžiais. Sultinys, beje, yra viena svarbiausių sudėtinių dalių – jei jis bus prastas, ir pati sriuba daug džiaugsmo nesuteiks.

Kone populiariausias pho – virtas jautienos sultinio pagrindu ir vadinama pho bo. Kitos sudėtinės dalys visuose variantuose ganėtinai panašios – ryžių makaronai, įvairios žolelės (mėtos, kalendros ir pan.), plonai pjaustytos mėsos gabaliukai (arba jūrų gėrybės), sojų daigai ir specialus žuvies padažas (neišsigąskite, nieko bendro neturintis su žuvies skoniu). Beje, sriuba dažnai būna kiek aštroka, bet vilnietiškame “Ha Noi” – virtuvės šefai prisiderina prie lietuviško skonio.

Atrodo “Ha Noi” taip pat kiek neįprastai lietuviškai akiai. Mes, dažniausiai, esame įpratę prie sterilių ar bent jau kiek įdomesnių hipsteriškų interjerų, kuriuose jei ir naudojami seni daiktai – jie būna nublizginti iki žvilgėjimo. Bent jau taip atrodo didžioji dalis restoranų Vilniaus centre (t.y., vienodai). “Ha Noi” senienų nerasite, bet Azijos kičo – nemažai. Kita vertus, šis kičas – itin populiarus tiek pačiame Vietname, tiek ir vietnamietiškuose restoranuose visame pasaulyje.

vietnamietiskas restoranas

Atrodo panašiai, bet visos – šiek tiek skirtingos (ir visos – labai puikios)

Nedidelis restoranėlis, nedidelis ir meniu. Be pho sriubų dar rekomenduojama ragauti užkandžių, ypač spring rolls’ų. Tiesa, jei užklydote dviese – visko gali nepavykti įveikti. Porcijos išties nemažos. Beje, neužsakinėkite Coca Cola’os ar kitų įprastų gaiviųjų gėrimų. “Ha Noi” rasite kur kas labiau egzotiškų, kuriuos mes tikrai rekomenduojame.

Kai į stalą galiausiai patiekiamos mūsų pho sriubos (nuotraukose jos atrodo ganėtinai vienodai, nors iš tiesų – skirtingi variantai, o ir skonis kitoms) – šliurpiam neatsidžiaugdami. Gal ir ne visai tai, ką tektų paragauti Vietname (ir vėl, čia reikėtų kalbėti, matyt, apie ingredientus), bet tikrai puiku. Paaštrinti pavyksta su įvairiais ant stalo padėtais padažais. Šiltas ir malonus sultinys, puikiai derančios žolelės ir kiti ingredientai. Žodžiu, tikrai verta nusitrenkti net iki Karoliniškių.

Beje, beragaudami prisimenam žiemos džiaugsmus ir laiką, kai temperatūros nukrenta gerokai žemiau nulio. Nors Vietname tokių nebūna, nusprendžiam, kad pho – tobulas maistas tokiais atvejais, galintis sušildyti kūną nuo žvarbos.

Pho sriubos ypač populiarios Paryžiuje, Londone, didžiuosiuose JAV, Kanados, Australijos miestuose, mat po Vietnamo karo pasklidę pabėgėliai į šias šalis atsinešė ir savo virtuvę. Nors pho sriubos gimtinėje laimokos greitu gatvės maistu, užsienyje – tampa vienu madingiausių restoranų patiekalų. Ir ne veltui – puikus pho gali atstoti ir sriubą, ir antrą patiekalą, todėl kurį penktadienį – susiruoškite su kolegomis ir dienos pietų važiuokite į Karoliniškes, tiesiai į “Ha Noi”.

MENIU: Vietnamo virtuvė
KOKYBĖ: tikrai puikios pho sriubos
KAINOS: nedidelės
ALKOHOLIS: alus
APTARNAVIMAS: nepastebimas
VIETA: Sausio 13-osios gatve 2-110, Vilnius
INTERNETE: https://www.facebook.com/hanoivilnius/
SUBALANSUOTA: atradimus mėgstantiems, dėl kelionių pamišusiems, Azijos virtuvės pasiilgusiems

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.