Pagaliau Vilniuje turime puikią falafelių ir humuso vietą – ZATAR!

Ir atėjo ta diena, kai Savo bliūdo komandos nuomonės išsiskyrė kaip diena ir naktis. Kai viena degustatorių tiesiog įskrido su belenkokiu džiugesiu pasakodama apie naują humuso ir falafelių vietą „Zatar“, kitos dvi tesuburbėjo: „Žinom, valgėm, falafeliai guminiai“.

Būtent todėl aš dabar pabandysiu jums įrodyti, kad jos nei teisios, nei ką supranta (kažkur fone skamba pikdžiugiškas juokas). Juk ir ragavo išsinešimui…, o kaip gali teigiamai vertinti maistą, kurį laiką pragulėjusį dėžėje. O dar tokį jautrų „gulėjimui“, kaip falafeliai. Gruzdinto, vis dar karšto maisto iš esmės negalima „uždaryti“…

Taigi, „Zatar“ yra jau apysenis vegetariškas restoranėlis Vokiečių g. Jų meniu pagrindą sudaro Artimųjų Rytų gatvės maistas – jau mano minėtas humusas, falafeliai su įvairiais (neįtikėtinai fantastiškais) padažais ir daržovės. Pita, gėrimai ir kiti panašaus tipo reikalai – greta. Beje, turi (kartais) ir bachlavos, kas taip pat yra gana fantastiška.

ZATAR_falafel and hummus (3)

Štai toks tas falafelis su humusu, padažais ir daržovėmis. Buteliuke, beje, beržų sula.

„Zatar“ jau spėjo pamėgti ir ne vienas arabiškus kraštus išmaišęs keliautojas. Gandų paskatintas pirmasis srautas jau kiek sumažėjęs, bet žmonės vis dar traukia čia tiek dienos pietų, tiek naktipiečių. Juk dirba „Zatar“ ir po vidurnakčio. Ir šiaip, iš esmės jie užpildė „skylę“ lietuviškų restoranų sferoje. Tokių restoranėlių, zabegalkių ir kioskų – pilna visame pasaulyje, bet taip iki šiol ir nebuvo Lietuvoje.

Beje, kalbant apie kainas, jos šiame restoranėlyje net labai „reasonable“. Falafelių su humusu gausit už 5 eurus ir tikrai sočiai pavalgysit. O jei dar greta bus rytietiško jogurtinio gėrimo ayran, kurio tikrai turėjote ragauti, jei bent kartą buvot įkėlę koją į Turkiją – pietūs (arba vakarienė) tampa mini puotele.

Interjeras - hipsteriškai mielas ir skandinaviškai apgalvotas.

Interjeras – hipsteriškai mielas ir skandinaviškai apgalvotas.

Už 5 eurus jums paduos šviežių daržovių, humuso ir traškutėlių išorėje, bet minkštų viduje, falafelių, ką tik iš skrudintuvo. Beje, galit gauti ir falafelių pitoje arba, pavyzdžiui, tik humuso su daržovėmis. Kas man ypač patiko – padažai… Šiek tiek papriekabiavę prie prie ankšto baro dirbančių besišypsančių žmonių – išsirinksite labiausiai patinkantį. Turi jų nuo aštrokų iki lengvučių jogurtinių su agurkais ir kitais prieskoniais.

Tradiciškai falafeliai dažniausiai yra laikomi gatvės arba greitu maistu. Būtent todėl – dažnai pateikiami pitoje, lyg kokioje kišenėje, kurią patogu imti „išsinešimui“. Patys falaefeliai, jei niekada neteko susidurti – tai avinžirnių kamuoliukai, kepami aliejuje. Dabar daug kas juos naudoja kaip pakaitalą mėsai.

Šalia falafelių, kaip ir „Zatar“, visame pasaulyje dar gausit visokių padažų ir daržovių. Kartais jie pateikiami užkandžių rinkiniuose, kartais – kaip individualus patiekalas.

Užsisakius visko - klasikinis ayran greta.

Užsisakius visko – klasikinis ayran greta.

„Zatar“ falafeliai ir humusas yra nuostabūs tuo, jog gaminami vietoje. Dar niekada neteko pataikyti ten ant kažko ne itin šviežio. O tam, kad mano kolegių iš SavasBliudas.lt jie nesužavėjo, manau, nemažą įtaką turėjo tai, kad užsakyti, dar karšti, buvo supakuoti į dėžutę, parnešti namo, luktelėję ir tik tuomet ragauti. Taip jau yra, kad ne vienas skrudintas patiekalas, praleidęs dar šiltas kurį laiką dėžėje – tampa nebe toks traškus. Įprastai tokius reikalus reikia valgyti iš karto. Arba vietoje, arba vos išėjus pro duris į gatvę.

Beje, pati populiariausia versija sako, falafeliai kilo iš Egipto. Čia juos gamino ir valgė krikščionių koptų bendruomenė. O kadangi Aleksandrija tuo metu, tikriausiai, buvo vienas iš tarptautiškiausių miestų, tiek ir pats patiekalas, tiek ir jo pavadinimas pasklido po visą arabų pasaulį. Būtent todėl dabar falafeliai laikomi ne kurios vienos šalies, bet viso Artimųjų Rytų regiono patiekalu.

MENIU: Artimųjų Rytų gatvės maistas – humusas ir falafeliai
DIENOS PIETŪS: kaip ir nėra, bet tam puikiai tinka pagrindinis meniu
KOKYBĖ: dalies Degustatorių širdis džiaugiasi
APTARNAVIMAS: gana greitai ir su šypsena
KAINA: palyginus su gaunama kokybe – labai puiku, falafelį gausit už 5 eurus
ALKOHOLIS: šito kažkaip neieškojom, nenustebtume, jei nebūtų
VIETA: Vokiečių g. 9, LT-01130 Vilnius
INTERNETE: https://www.facebook.com/zatarfalafel/
SUBALANSUOTA: ir skubantiems, ir besimėgaujantiems, ir pasiilgusiems, ir ieškantiems

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


8 − = 1

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>