Prabangiausias Kėdainių restoranas – “Grėjaus namas”

Eilinį savaitgalį iškeliavome su draugais pasibastyti po Lietuvą. Prasukę pro vienintelį Lietuvoje lynų keltą automobiliams, keletą senų dvarų, apleistą sovietinę karinę bazę ir vieną didžiausių šalies urvų – atsidūrėme Kėdainiuose. Žinoma, atsidūrėme ganėtinai alkani, todėl pirmas dalykas kurį padarėme, brūkštelėjome iš šio puikaus miesto kilusiems bičiuliams: „Ei, parekomenduok kur Kėdainiuose skaniai pavalgyt!”.

„Niekur,” – atskriejo žinutė atgal. Ir po kelių minučių dar viena: „Jei rimtai, bandykit „Grėjaus namą”. Nebus labai gerai, bet gal normaliausia”.

Grėjaus namas, Kėdainiai

Vietiniai sako – vietiniai žino. Akimis nulydėję piceriją, hispterinę kavinę ir dar kokią vieną užeigą, patraukėme link „Grėjaus namo”. Modernus ir ganėtinai jaukus interjeras nuteikė maloniai. Prie aplinkinių staliukų, panirę į gyvas diskusijas, sėdėjo keletas užsieniečių. Pasirodo, prasukti pro Kėdainius, o dažnai ir apsinakvoti, turistams ganėtinai įprasta.

Grėjaus namas, Kėdainiai

Užmetame akį į meniu – viskas skamba fantastiškai gerai. Visą mūsų komandą apima pasimetimas, nes norisi ir šamo, ir kepsnių, ir paprastų užkandžių, o ir “sriuba gal būtų nieko”…

Grėjaus namas, Kėdainiai

Išmoningi pavadinimai su puikiais aprašymais vilioja dar labiau: „Kiaulienos išpjovos pynė su švelniai aštriu škotiško viskio padažu, troškintomis daržovėmis ir mini bulvytėmis“ (6.50) arba „Keptas lietuviškas varškės sūris su karamelizuotais burokėliais, obuolių, kriaušių kubeliais, medumi ir skrudintais graikiniais riešutais“ (4.90), arba „Jaučio žandas su sviestine moliųjų – bulvių koše, grilyje keptais pastarnokais ir paprikomis, kietojo sūrio drožlėmis ir šokolado dulkėmis“ (9.00)…

Grėjaus namas, Kėdainiai

Na kaip, žmogus, gali nenorėti viso to paragauti. O dar ir kainos, pripratusiems prie Vilniaus restoranų, skamba labai patraukliai. “Tai bent papuotausim,” – nuskamba iš kažkurio bičiulio lūpų.

Grėjaus namas, Kėdainiai

Pradedame nuo užkandžių, kurių patiekimą tikrai derėtų persvarstyti. Ant hipsteriškos ir pastaraisiais metais itin visoje Lietuvoje išpopuliarėjusios lėkštės-lentelės paberti keli gabaliukai atrodo graudokai. Patys užkandžiai – tokie OK. Didžiausia bėda, kad juose tiesiog trūksta skonio, jis nėra intensyvus ar kažkuo išskirtinis. Kaip pakomentuoja vienas iš bičiulių: “Atrodo, kad valgau nieką”. Tokia pati situacija ir su netrukus atkeliavusia sriuba. Nors buvo tikėtasi aštrumo, intensyvumo ir visų kitų dalykų, ko paprastai reikalauja šios sriubos receptas, bet nerandam nieko panašus. Sriuba – sodrios, ryškios spalvos, bet… beskonė.

“Ai, nu nieko, gal pagrindiniai bus geri,” – lengvą nusivylimą pirmaisiais bandymais bando praskaidrinti kažkuris. Aha, norėtum…

Grėjaus namas, Kėdainiai

Mūsų beskonio maisto epopėja tęsiasi ir su pagrindiniais patiekalais. Nors, rodos, pastangų į juos išties įdėta, nors rodos apsvarstytos receptūros ir įdomesni kampai, bet patiekalai paprasti iki vulgarumo ir neišraiškingi. Trūksta. Tikrai trūksta. Nei šokolado dulkės nepadeda, nei švelniai aštrus škotiško viskio padažas.

Grėjaus namas, Kėdainiai

Kodėl? Nes, matyt, kad galėtum patiekalus parduoti už tokią kainą – gal tenka spjauti į ingredientų kokybę. Ir mes čia tikrai ne apie šviežumą – tikim, kad su tuo išties viskas puikiai. Mes apie pigų, kiek brangesnį ir gerą namini pomidorą. Juk skiriasi skonis to, kurį už mažiausią kainą nusiperkate „Maximoje”, to, kurį išsorenkate iš tos pačios „Maximos” ekologinio skyrelio, ir galiausiai to – kurį užaugina jūsų močiutė (arba už labai brangiai nusipirkot mega-eco-nature-vegan-hipster krautuvėje). Tai štai mes apie tokią kiek pataupytą kokybę, kurios trūksta „Grėjaus namo” restoranui.

Grėjaus namas, Kėdainiai

Nevertheless, Kėdainiai labai maloniai nustebina. Pavasariškos gatvės sekmadienio pavakare buvo pilnos, panašu, vietinių gyventojų ir turistų. Jaunimas šnekučiavosi hipsteriškoje kavinėje, mamos stumdė vežimėlius, o riebus katinas miegojo mediniame bažnyčios šventoriuje, gaudydamas paskutinius saulės spindulius. We liked it!

MENIU: europietiška su lietuviškais akcentais
KOKYBĖ: vidutiniška, nors stengtasi pretenduoti į aukštesnę klasę
KAINOS: matyt, brangiausias Kėdainiuose, bet Vilniaus centro restoranams neprilygsta
ALKOHOLIS: ko tik širdelė geidžia, kaip sakoma
APTARNAVIMAS: mums tikrai šypsojosi, nors ir per uždusimą (turistų galybė nuvarė nuo kojų)
VIETA: pačiame Kėdainių centre
INTERNETE: http://www.grejausnamas.lt/restoranasbaras
SUBALANSUOTA: švenčiantiems kėdainiečiams ir turistams

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.