Pusryčiai JAV – kodėl Lietuvos restoranai verkia kamputyje

Mes jums šiandien papasakosim apie tai, ką galima padaryt su pusryčiais, jeigu bent kažkiek mąstai, o ne tik nori paimt iš kliento pinigą už kelis kiaušinius ir kelis gabaliukus pomidoro.

Turime iš karto deklaruoti – apie lietuviškų restoranų tiekiamus pusryčius mes esame išskirtinai prastos nuomonės. Gal ir galėtume sutikti, kad yra viena kita vieta, kur bent kažkiek stengiamasi pagalvoti apie tai, ką duoda žmonėms pusryčiams, bet iš esmės daugumoje vietų pusryčių meniu vis dar yra riboti.

Pabrėšiu, kad mes čia nekalbam apie paskutiniu metu pagaliau ir į Lietuvą atėjusią all you can eat brunch‘o idėją, čia lyderiai išskirtinai yra restoranas Time, kur sekmadienio brunch‘as kainuoja EUR 29, bet jie yra šio žanro pionieriai Lietuvoje ir siūlo tokius dalykus kaip austrės, šampanas, žuvies ceviche, jautienos terinai ir keptos lašišos. Tai suprantat, kad realiai tai net nelabai ir primena brunch‘ą – kiaušinių ten nerasite.

Bet mes čia apie JAV. Šiuo įrašu jums parodysim, kokie geri ir kokie blogi gali būti amerikietiški pusryčiai.

Pradėkime nuo gerų pavydžių. New Orleans yra labai populiari pusryčių vieta, turinti jau kokias gal 5 skirtingas užkandines mieste – The Ruby Slipper. Čia galite rasti visokiais būdais iškeptų kiaušinių, bet svarbu yra ne tai, svarbiausia – ką gaunate šalia kiaušinių. Pavydžiui, mes valgėme plėšytą kiaušinienę meksikietišku stiliumi su pomidorais, kalendra, sūriu, chorizo dešra, avokadu ir viskas patiekta ant tortilijos čipsų.

Plėšyta kiašinienė meksikietišku stiliumi su tortilijos čipsais

Kitas variantas buvo Costa Rica stiliumi – ryžių ir pupelių troškinys, chorizo dešra, traškūs plantenai (kepti bananai) ir pomidorų salsa. Ir pora be lukšto virtų kiaušinių.

Ryžiai, pupelės, chorizo dešra ir plantenai. Ir plėšyta kiaušinienė.

Taip pat valgėm ir lietuviams pažįstamus Benedikto kiaušinius su plėšyta kiauliena.

Benediktai su plėšyta kiauliena.

Jeigu norite atsigaivinti – tos vietos specialus gėrimas yra Bloody Mary su šonine.

Bloody Mary su šonine ir marinuota šparagine pupele.

Pasirankioti įkvėpimo savaitgalio pusryčiams galite pasiskaitę jų meniu: https://www.therubyslippercafe.net/menus/

Kitoj vietoj New Orleans valgėm keptus kumpio gabalėlius su saldžiomis bulvėmis ir kiaušiniais be lukšto. Dešinėje matote šalia kiaušinių tešloje keptas austres. Žinoma, nesitikim to Lietuvoje, pas mus ne taip paprasta gauti austrių, kaip Misisipės upės žiotyse.

Keptas kumpis ir kiaušiniai. Dešinėje kiaušiniai ir tešloje keptomis austrėmis.

Jeigu norite kažko labiau Europietiško – variantų irgi yra pilna. Labai skanu yra prancūziškieji Croque Monsieur. Velniškai riebus, tačiau paprastas ir labai skanus patiekalas – sumuštinis su kumpiu, užkeptas su kalnu sūrio. Labai praverčia žalios salotos šalia. Šitą gražuolį suvalgėme San Francisco mieste.

Kaip toks sumuštinis gali būti neskanus.

Jeigu norite dar paprasčiau – galima tiesiog gaminti atvirus sumuštinius, šitie nuotraukoje yra sūdyta lašiša, kreminiu sūriu ir svogūnais.

Paprastas variantas, kur nereikia nieko kepti – sumuštiniai su lašiša.

Taip pat galima gaminti ir tikrus amerikietiškus suvožtinius, pvz BLT (bacon, lettuce, tomato). Nuotraukoje matote pagerintą BLT su kalakutiena ir sūriu. Čia yra pusė porcijos, nemeluojam. Porcijos kai kur ten tikrai yra nesuvokiamo dydžio ir būtinai tenka imti dalį išsinešimui. Dar atkreipkite dėmesio, kiek ten visko tarp tos duonos pridėta. Tai irgi yra Amerikos ypatumus – jie negaili.

Tai yra jau paruoštas išsinešti pateikalo likutis – jo buvo dvigubai daugiau.

Taip pat pusryčiai gali būti ir dar paprastesni. Pvz čia matote tortilijas, kurių viduje plėšyta kiaušinienė su daržovėmis, gali būti ir su dešra, kumpiu ar šonine.

Labai paprasti pusryčiai tortilijoje.

Arba gali būti pusryčiams ir steikai – Amerikoje tai irgi gana populiaru, bet sutinkame, kad tikrai ne kiekvienam.

Pusryčiams steikas – kodėl gi ne.

Taip pat Amerikoje yra ir labai paprastų pusryčių su kiaušiniais, bulvėmis (hash brown), šonine. Arba gali būti blynai su klevų sirupu.

Paprasti pusryčiai su bulvėmis ir kiaušiniais.

Blynai su sviestu ir šonine. Dar galit ir klevų sirupo užsipilt.

Jeigu užsisakai apelsinų sulčių Amerikoje, gausi ne 150 ml, o normalią pusės litro stilkinę. Daug kur užkandinėse gazuoti gėrimai yra aparatuose, iš kurių gali piltis, kiek nori.

Amerikoje maistas taip pat gali būti ir labai blogas. Buvome tokiame kaime pakeliui į New Orleans, kur pusryčiavo daugiausiai vietiniai kaimo senukai, o maistas buvo labai labai neskanus ir atrodė klaikiai. Tai tokių dalykų atkartoti nesiūlome.

Prastai atrodantys ir nelinksmai nuteikiantys pusryčiai

Amerikiečiai pusryčiams labai mėgsta valgyt manų košę. Šalia jos nevengia valgyti mėsos ir kiaušinienės. Šis patiekalas yra toks pat geras, kaip atrodo.

Dar vienas tragiškas pusryčų variantas – steikas su hash brown ir kiaušiniais. Buvo labai blogai.

Užkandinė buvo tokia pat liūdna, kaip ir jos maistas.

Ir mes čia jums parodėme tik kelias vietas, kurios yra labai biudžetinės. Jeigu keliautumėte į brangesnius restoranus, išmonė ir įvairovė gali tikrai priblokšt. O kai kur nesibaigiančios į kainą įskaičiuotos Mimozos tikrai pakeltų nuotaiką.

Linkime Lietuvos restoranams nueiti toliau nei Benediktai ir angliški pusryčiai.

Tikėjimo vedina,
Degustatorių komanda

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.