Tom Yum – visas Tailando grožis jums ant stalo

Jeigu jums nors kažkiek patinka azijietiškas maistas ir jeigu esate šiuolaikiškas madingas jaunuolis (neminėsime to žodžiu iš „h“ raidės) ir lankotės Briusly, tai Tom Yum sriuba jums tikrai yra girdėta. Aišku, erzinam, tikrai tikim, kad ne tik iš Briusly galima šią sriubą žinot.

Mums ji irgi buvo tiek girdėta, tiek ragauta įvairiose pasaulio vietose, tad keliaujant į Tailandą Tom Yum degustavimas buvo vienu iš kelionės prioritetų.

Tom Yum yra vienas iš populiariausių tailandietiškų patiekalų, kuris išplito visame pasaulyje, ir netgi Vilniuje jos galima gauti tikrai padorios ir netgi ne vienoje vietoje.

Kaip ir visų sriubų, esmė čia yra sultinys. O sultinį išraiškingą ir labai aštrų padaro ne kas kitas, o įvairios azijietiškos prieskoninės žolelės ir daržovės. Taigi – imate kelias šakas citrinžolės, kaffir laimo lapų, tokio dalyko kaip galangal (imbiero pusbrolis), žuvų padažo ir viską troškinate sultinyje. Dar tailandiečiai naudoja tokią čili pipirų pastą Chua Hah Seng, bet nesame tikri, kad Lietuvoje tokį daiktą galima nusipirkti. Jeigu ne, tai tiesiog dosniai šviežių arba džiovintų čili pipirų pridėkite ir bus gerai.

Ir jau vėliau dedate šiaip tai belen ką, ką tik norite, nes žmonės Tailande paprasti ir deda sriubon tai, ką tuo metu turi namuose – vištieną, krevetes, kiaulieną, žuvį, jūros gėrybes, grybus, pomidorus, kitas daržoves. Pabaigoje prieš tiekiant gausiai apibarstoma kalendra ir štai jums stebuklas ant stalo.

Mes, kaip ir minėta, Tailande rimtai pažiūrėjome į Tom Yum degustavimą ir išbandėme daug skirtingų variantų. Kaip matote, tiek sultinys, tiek sudėtinės dalys skiriasi. Kartais į sultinį įpilama šiek tiek paprasto arba kokosų pieno.

IMG_1635_ooo

Čia matote į sultinį įpilto šiek tiek kokosų pieno, dideliais gabalais pjaustyto svogūno ir kalną kalendros.

IMG_1608_ooo

Karštame inde patiekta sriuba.

20150608_115530_ooo

Čia daug visokių dalykų pridėta – daug pomidorų, citrinžolių, vištienos.

20150605_141252_ooo

Čia yra su daug vištienos.

20150605_140204_ooo

Čia viršuje matote pagardus – kairėje džiovinti čili pipirai, dešinėje – čili pipirai marinate.

20150601_211542_oooo

Čia ne mažų ateivių galvos, čia vietiniai grybai, kurie dažnai pasitaiko šioje sriuboje. Ši sriuba su kiauliena.

20150525_194820_oooo

Šita pasitaikė gausi įvairių priedų – net kalafiorų buvo.

Beje, badasriubės ten irgi populiarios, ir viena iš jų rūšių yra Tom Yum. Nusipirkom paragauti, nes tuo metu buvome ilgoje kelionėje keltu į vieną iš salų, tai praalkome. Kelte buvo maža parduotuvėlė, kurioje galima įsigyti būtiniausių prekių. Šone stovėjo didelis karšto vandens aparatas, tad nusipirktą sriubą galima iš karto užpilti karštu vandeniu. Nieko blogo nesitikėjom, bet vos paragavus, akys ant kaktos iššoko – buvo klaikiai aštru. Tad būkite atsargūs, Tom Yum gali būti tikrai pavojinga.

Taip atrodo užpilta Tom Yum iš pakelio. Kaip matote, čia naudojami ir makaronai, nors nei vienoje kitoje ragautoje sriuboje jų nesutikome.

Taip atrodo užpilta Tom Yum iš pakelio. Kaip matote, čia naudojami ir makaronai, nors nei vienoje kitoje ragautoje sriuboje jų nesutikome.

Ką galime tikrai pasakyti, tai kad nėra jokios taisyklės, ką „galima“ ir ko ne dėti į šią sriubą. Ir neklausykit, jeigu kada kas nors aiškins, kad vienas ar kitas produktas netinka šioje sriuboje. Kaip matote, patys tailandiečiai gana laisvai improvizuoja ir naudoja įvairią mėsą, žuvį ir daržoves.

Vilniuje mums labai skani ši sriuba yra Coco, ten labai gerą sultinį padaro. O kur jūs rekomenduotumėt valgyti Tom Yum?

Tailando saulę menanti,
Degustatorių komanda

3 Comments

  1. „O kur jūs rekomenduotumėt valgyti Tom Yum?“ Deja, bet rekomenduoju tik … Tailande. Visai neseniai grįžau iš ten . Kur bevagiau tą sriubą, kiekvieną kartą ji buvo visai , arba beveik, kitokia. Bet vienijo jas tai, kad man labai patiko. O tai reiškia , kad skanios. Bet skaniausia man buvo vienoje na tiesiog skylėje, Banghoke, baisioje vietoja, kurios net maitinimo istaiga nepavadinsi, pilna musių, net pats stebiuosi kaip aš ten patekau. Bet TY ten tikrai man buvo skaniausia. Net keista. O tas Coco yra Labdarių gatvėje?

    • Sigitai, dėkui už mintis. Mes Tailande dažniausiai valgydavom tiesiog street market’uose, kur aplinkui gausiai bėgiodavo žiurkės ir tarakonai :) Bet nieko, išgyvenom.
      Dėl Coco jūs teisus, Labdarių g. Jie deda noodle’us ir mažiausiais krevetes, bet esmė ten yra sultinys, kuris mums tikrai skanus.

  2. „O kur jūs rekomenduotumėt valgyti Tom Yum?“ Part 2

    Neseniai atsidaręs indų ir tajų restoranas Totorių gatvėje, va ten tai gera

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


7 × 4 =

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>