Vaikų darželio šefas: maži vaikai valgo ne dėl skonio

Keliaujant su draugais ar pas draugus, nuolat tenka sutikti galybes įdomių žmonių, kurie tampa ne tik puikiais pašnekovais, bet dažnai ir įkvėpimo šaltiniu mūsų veiklai. Šį kartą pateikiame jums interviu su „Savo Bliūdo“ draugu Ben Péporté iš Liuksemburgo, kuris dirba vaikų darželio-lopšelio virtuvės vadovu, labai myli maistą ir pasakoja apie mažų vaikų maitinimo ypatumus.

Kaip atsitiko, kad pradėjai dirbti vaikų darželyje? Ar tai buvo tavo svajonė?

Ne, tai visiškai nebuvo mano svajonė. Tam, kad tai paaiškinčiau, reikia sugrįžti į vaikystę. Aš nebuvau geras mokinys, šiaip netgi nekenčiau mokyklos. Mano tėvai nenorėjo, kad ją mesčiau, todėl nusprendžiau bent jau mokytis kažkokių praktinių, o ne teorinių dalykų, todėl pasirinkau profesinę mokyklą. Pradžioje galvojau, kad konditerija bus tas mane vežantis dalykas, bet jau po kelių savaičių supratau, kad laikytis tikslių receptų yra labai nuobodu, aš norėjau daugiau kūrybiškumo. Taip man pradėjo patikti sukiotis virtuvėje ir tapau šefu.

19-20 metų amžiaus buvau paskutiniame mokyklos kurse, tada pradėjau dirbti senelių namuose. Po kelių metų teko vienus senelių namus pakeisti kitais, nes susipykau su vadovu, galiausiai dar po kelių metų man kolega pamatė pasiūlymą tapti vaikų lopšelio-darželio virtuvės vadovu, pasakė apie tai man ir aš pasiūliau savo kandidatūrą. Taip ir atsiradau šiame darbe.
 
Kaip atrodo vaikų darželio virtuvės diena?

Mes (aš ir mano komanda) pradedame dieną 5:45. Pirmiausiai pagaminame tos dienos patiekalus, kurie turi būti paruošti iki 10:30. Tada dalis komandos užsiima produktu pristatymu kitiems darželiams, o likusi komanda ruošiasi kitai dienai – ruošia daržoves, skuta bulves ir pan. Kai baigiame – reikia išvalyti visą virtuvę. 2 val. po pietų baigiame darbus ir keliaujame namo.

Kokie yra keliami reikalavimai vaikų maitinimui?

Kadangi dirbu su mažais vaikais, neužtenka vien tik pagaminti skanaus patiekalo. Taip pat labai svarbu yra maistingumas, be to, reikia kreipti dėmesį į įvairias vaikų turimas alergijas. Daugiausiai gaminame vegetariško maisto ir tik kartą per savaitę vaikams duodame mėsos.

Man tai nebuvo lengva užduotis pradžioje, nes esu visiškas BBQ fanatikas. Kita vertus, darbas man padeda daugiau domėtis vegetarišku maistu ir dabar jau žinau, kad ir daržovės gali būti skanios!

Kokie yra vaikų ir suaugusiųjų maisto skirtumai?

Vaikams reikia daugiau riebalų, nei suaugusiems. Kitaip jie gali turėti problemų su žarnynu. Yra daug įvairių ribojimų dėl druskos turinčių proteinų, kurie nėra geri vaikams, nes sunkiai virškinami. Nepaisant šių taisyklių, galima sugadinti vaiko sveikatą, ypač inkstus, ir tada vaikas gali pradėti tukti, kai paaugs. Tad dabar visi galite dėl savo antsvorio kaltinti tėvus!

Kaip vaikus priversti valgyti? Ar stengiesi maistą kaip nors puošti ar įdomiau patiekti, kad jis būtų patrauklesnis vaikams?

Vaikai iki trijų metų dar tik mėgdžioja suaugusius. Tad jie valgo ne dėl skonio, jie valgo todėl, kad yra alkani. Todėl tai yra puikus laikas duoti jiems valgyti kuo daugiau įvairesnio maisto, kad prie jo priprastų ir suprastų skirtingus skonius. Taip juos galima pratinti valgyti špinatus ir kitą gerą maistą.

1393856_10151619678272163_1620075167_n
Ką vaikai mėgsta valgyt ir ko ne? Aš vis dar negaliu valgyti manų košės, nes darželyje nuolat ja maitino.

Vaikai valgo viską. Kaip ir sakiau – jie mėgdžioja suaugusius. Žinoma, neturime jiems duoti bet kokio „š“. Bet šiaip jie valgo viską. Jeigu šalia yra suaugęs, kuris, atkėlęs puodo dangtį, sako „fu, kaip baisu, kaip šlykščiai smirda“, bus sunku tai sumaitinti vaikams. Manau, kad nereikia prievartauti jų valgyti arba nereikia kas dieną maitinti tuo pačiu maistu.

Kaip su teisiniu reglamentavimu? Ar daug keliama reikalavimų vaikų maitinimui?

Aš tai priimu kaip iššūkį. Šiaip labai nemėgstu visų tų teisinių reikalavimų ir draudimų, susijusių su vaikų maitinimų, nes stengiuosi, kad vaikai maitintųsi skaniai, tad man tai yra kasdienis iššūkis, kurį priimu su džiaugsmu, nes tai daro mano darbą įdomu.

Ką paprastai vaikai valgo Liuksemburge? Ar tėvai tam skiria daug dėmesio?

Negalėčiau kalbėti apibendrintai. Liuksemburge gyvena labai daug tautybių žmonių, tad kiekviena motina pasitelkia savo žinias ir patirtį gaminant maistą. Mes vaikų darželyje dirbame pagal profesionalių dietologų nurodymus. Manau, kad patiems mažiausiems (0-4 metų amžiaus) vaikiams tėvai skiria labai didelį dėmesį, bet jiems pradėjus eiti į mokyklą, situacija pasikeičia ir vaikai pradeda maitintis daug prasčiau.

Gal tavo darbe yra nutikę kokių juokingų istorijų, kuriomis norėtum pasidalinti?

Vieną juokingą nutikimą prisiminiau. Nors net nežinau, jis labiau liūdnas ar juokingas. Mano darbo darželyje pradžioje užsakiau daug įvairių prieskoninių žolelių, kuriomis norėjau pakeisti druską. Kartą sulaukiau skambučio, kuris pranešė, jog viena auklėtoja kreipėsi į darželio vadovą su priekaištu, kad į vaikų maistą dedu medžių lapus. Paprašiau, kad man tuos lapus parodytų ir paaiškėjo, kad ten buvo lauro lapai.

Laukite tęsinio – kita dalis bus apie Ben’o pomėgį BBQ.

Degustatorių komanda

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


× 8 = 8

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>