„Varenyky“: ukrainietiška virtuvė at its best + tobuli virtiniai

Virtiniai. Jei esate iš kurio kito Lietuvos regiono – šis žodis jums, tikriausiai, nieko nereiškia. Bet jei jūs – aukštaitiškų šaknų, suprasite, kokia spalvinga skonių paletė gali jame glūdėti (žinoma, tik tuo atveju, jei jūsų močiute, mama ar teta – buvo atsidavusi namų šeimininkė, puikiai išmaniusi virtinių paslaptis). Ir jei jūs esate būtent toks žmogus – niekuomet nepraleidžiate progos paragauti visų virtinių pusbrolių. Pradedant koldūnais, chinkaliais, pierogi‘ais, ravioliais, pelmeniais ir, žinoma, varenykais.

varenyky vilnius

Slow food – tavo pasirinkimas, sako pirmasis meniu puslapis

Ir būtent tokiu atveju – turime jums puikią žinią! Vilniuje visai neseniai duris atvėrė nauja ukrainietiškų virtinių vieta – „Varenyky“. Atsidarė, beje, Švitrigailos gatvėje, taip dar labiau praplėsdama kulinarinio Vilniaus žemėlapį.

„Varenyky“ jums gali pasiūlyti ne tik išties puikių virtinių, bet ir kitokių ukrainietiškų patiekalų. Taip jau nutiko, kad mes į šį restoranėlį užsukome kaip tik po vizito šioje šalyje, todėl nemaža dalis pavadinimų meniu (ypač tų, kurie sužavėjo ukrainietiškoje virtuvėje) glostė akį. Tiesa, šį kartą ragavome tik barščius ir virtinius, bet tikrai dar grįšime išbandyti ir kitų patiekalų.

varenyky vilnius

Interjeras – kuklus ir paprastai beigi neperkrautas

Pirmiausia į stalą atkeliauja ukrainietiški barščiai. Mažesnė porcija… Puikūs. Tikrai puikūs ir verti savo kainos. Tiesa, tie, kuriuos gamina kitas ukrainietiškas restoranas – „Borsch“ – mums patinka vos vos labiau, bet skirtumas nėra didelis (tai kas labiau patinka „Borsch“ – kiek didesnis tirštumas ir stipresnis sultinio skonis, kuris, spėjame, kyla iš kad ir nediduko gabalėlio šoninės).

varenyky vilnius

Barščiai. Ir tai yra vadinama maža porcija… ;)

Virtinius renkamės pasitikėdami padavėjos rekomendacija. Su žolelėmis ir varške bei mėsa ir grybais. Tiesa, jų rasite pačių įvairiausių – su mėsomis, su varškėmis, grybais ir pan. Stangri tešla ir tikrai „naminis“ įdaras. Puikūs padažai – tik papildo visą džiugesį.

varenyky vilnius

Puodynė su virtiniais atkeliauja štai taip

Tiesa, kiek sudėtinga valgyti. Įprastai tokiose puodynėse pateikiami pelmeniai (tie mažieji koldūniukai), kuriuos lengva išsigraibyti šakute ir suvalgyti vienu kąsniu. Tuo tarpu virtinius – norisi atsipjauti ir valgyti mažesniais gabalėliais, o siauroje puodynėje – tai sudėtingoka. Bet… juk tai tik smulkmena!

varenyky vilnius

Ir tada pasitinka didysis džiaugsmas. Ten ant viršaus, beje, svogūnai

Dar į stalą kiek anksčiau prieš visą maistą atkeliauja ąsotis baltosios duonos giros. Jei jau užsuksite – rekomenduojame.

Beje, pats restoranėlis – labai paprastas ir net kuklus, su keletu ukrainietiškų akcentų. Kainos išties nesikandžioja, o padavėja – sutinka su šypsena. Tiesa, įdomu ir tai, kad galite tikėtis aptarnavimo rusų kalba. Tai gali akimirką nustebinti, bet jokiu būdu neturi piktinti. Smagu, kai iš svečios šalies atvažiavę ir pas mus bandantys įsikurti žmonės kuria savo verslus! Įgudimas kalbėti lietuviškai – ateis su laiku.

varenyky vilnius

Ir dar viena virtinių porcija – šie buvo su žolelėmis ir varške. Sako, vieni populiariausių

Į „Varenyky“ dar tikrai grįšime. Būtinai užsukite ir jūs – tokioms vietoms reikia padėti išlikti!

MENIU: ukrainietiškos virtuvės patiekalai
APTARNAVIMAS: +1000 karmos taškų už šypseną ir patarimus
KAINA: vienas žmogus gali tilpti į 10 eurų už sriubą ir virtinius

ALKOHOLIS: išbandykite ukrainietiškų degtinių bei užpiltinių su užkandukais
VIETA: Švitrigailos g. 11A, Vilnius
INTERNETE: https://www.facebook.com/varenyky.vilnius/
SUBALANSUOTA: kokybiškų virtinių pasiilgusiems, atostogas Ukrainoje prisiminti norintiems ir kažko naujo ieškantiems!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.