Žemaitija – geram savaitgaliui: Salantų “Pakalnutė” ir Telšių „Senoji Kvorta“

Jeigu kada nuspręsite, jog nėra ką veikti savaitgalį – važiuokit link Telšių, Plungės, Salantų ir Platelių, pakeliui sustodami keistesnėse ir įdomesnėse regiono vietose, kurių čia – apstu. Ir nors norėtųsi leistis į pasakojimą apie putlias ir linksmas Telšių meškas, fantastišką Plungės dvarą ar keistąją Orvydų sodybą bei šimtus kitų vietų – mes pirmiausia juk apie maistą… Nepaisant miestelių mažumo – atrasti čia tikrai yra ką. Tačiau tikras Žemaitijos perlas žiba Salantuose. O taip… mes apie garsiąją “Pakalnutę”.

Žemaitijos perlas – “Pakalnutė”

Neslėpsim, buvom gerokai prisiskaitę bei prisiklausę apie šią vietą, tačiau, kad ir kiek daug žinotumėte – pirminis šokas vos įžengus yra neišvengiamas. Kažkas tarp sovietmečio knaipių ir ‘95-ųjų Lietuvos, kai į šalį iš turgų pradėjo plūsti kiniškas kičas. Interjeras medinis, šiek tiek dekoruotas veidrodžiais, aplink spalvingos lemputės bei dirbtinės gėlės (žinoma, pakalnutės). Baro teritorija nukrauta keisčiausiais dalykais, pavyzdžiui, raudona kriaukle ir leopardu… (taip, teisingai – leo-par-das). Stalai, beje, užkloti guminėmis staltiesėmis, o vienas iš jų – toks ilgas vestuvinis, prie kurio susėda ir nebūtinai pažįstamos kompanijos.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Neitiketinas meniu… :)

Paprastai nuo tokių vietų, žmogus, jau esi atpratęs, todėl net nekeli kojos į nieką panašaus. Neslėpsiu, pamačius mažąjį žalią namelį, kuriame įsikūrusi “Pakalnutė” ir įžengus pro duris, kojos sustingo ir norėjo sukti atgal: “Negi tikrai mes čia valgysim??!!!”. Bet dabar belieka džiaugtis, kad prie mūsų greitai pribėgo padavėjas ir pilnutėlėje salėje, paprašęs susispausti kitus svečius, mus pasodino prie ilgojo vestuvinio stalo. Svečiai, kurie, beje, sėdėjo greta mūsų – specialiai atvažiavo iš Klaipėdos.

Ir tikrai gerai, kad likome. Gerbiamieji, to neįmanoma papasakoti, tai reikia pamatyti savo akimis. Restoranas daug metų priklauso tai pačiai šeimai. Vietiniai salantiškiai, kaip supratom, kartais tiesiog tingi gaminti namie, todėl ateina čia pasiimti maisto išsinešimui. O kai didesnės porcijos gali užtekti ir dviem dienoms – matyt, net ir apsimoka.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Šonkauliai… po kaire – „nolsemke“, o ten horizonte jaunuolis valgo visą porciją… :o

Vietinis perliukas – šonkauliai ir karka. Kai pabūgę imti visą šonkaulių porciją paprašome pusės, šeimininkė pasitikslina: “Tai jums nolsemkę [0.7]?”. Nelabai suprantam apie ką ji, bet linktelim tikėdamiesi, kad čia pusė porcijos. Ir ačiū dievams už tą “nolsemkę” šonkaulių, nes pamatę prie gretimo stalo atneštą pilną porciją suprantam, kad valgę būtume savaitę. Patys šonkauliukai, gerai parūkyti ir kepti, tiesiog tirpsta burnoje, kaip ir karka. Nors… jei rinktumėmės antrą kartą – imtume šonkaulius. Anie geresni.

Tikriausiai ir nereikia pasakoti, kad įvairiausi kepsniai ir kiti reikalai, pagal geriausias lietuviškas tradicijas, plaukia sūryje, padažuose ir riebaliuke. Bet taip tokiose vietose tiesiog turi būti. O kartais ir sau leisti galima šiek tiek daugiau.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Karka ir namų gamybos krienai

Beje, ant kiekvieno stalo stovi po stiklainiuką namų gamybos krienų, kurie, net ir mums, nelabai juos mėgstantiems, buvo puikus papildas prie šonkaulių ir karkos.

Sukasi “Pakalnutėje” šeima – mama su sūnumis. Aptarnauja tikrai nuoširdžiai ir kiek paprastai. Kai viena mūsų kolegė pabando užsisakyti lietinių, atgal gauna atsakymą: “Tai jau tikrai ne. Atnešiu tau kepsnį vištienos. Nu kas lietinius valgo su alumi. Čia desertas…”. Priešintis šansų nėra, o ir, pasirodo, kad priverstinis patarimas buvo geras.

Pakalnute Salandai Zemaitija

„Interjeras“. Kabutės – ne veltui… :D

Užsieniečių į „Pakalnutę“ niekada nesivestum. Savo miestietišką „poniškumą“, kaip sako vienos iš mūsų teta kaime, taip pat reikia palikti prie durų. Ir tada – atrasit… Sėkmės!

Telšių “Senoji kvorta”

Senoji Kvorta Telsiai

Lašišos variantai (agurkų salotos – fantastinės)

Beje, savo turne po Žemaitiją metu buvome ne tik Salantuose. Įspūdžių savaitgalį pradėjome nuo Telšių, o kadangi kelionė iš Vilniaus užtruko, vizitą čia pradėjome pietumis “Senojoje kvortoje”. Rūsyje įsikūręs skliautuotas restoranas galėtų būti kiek jaukesnis, nors panašu, kad tam dedamos visos pastangos. Tiesa, mes restorane buvome kone vieni ir jei rūsio erdvę būtų užpildęs smagus žmonių šurmulys, matyt, būtume jautęsi kiek patogiau.

Senoji Kvorta Telsiai

Vištiena su vaisiais buvo labai gera; gal tik nepatiktų saldžiai mėgstantiems

Žvitri padavėja kantriai atsakinėja į visus mūsų klausimus. Panašu, kad prie turistų jie čia pripratę ir greitai beigi nesipriešindami vardija mėgstamiausius patiekalus ir rekomendacijas. Rekomendacijos pasiteisina – išsirenkame tikrai gerai.

Senoji Kvorta Telsiai

Vaikų meniu

Lašiša – kiek sausoka, bet agurkų salotos greta tiesiog fantastiškos. O štai vištienos kepsnys su vaisių salotomis – pelno 100 balų. Tiesa, nerekomenduojame tiems, kurie nemėgsta saldžiai. Dar vienas visus taškus susirenkantis patiekalas – grybų sriuba.

Senoji Kvorta Telsiai

Labai gera sriuba, bet kiek liūdnesnė kepta duona… :)

Senoji Kvorta Telsiai

Ir šiek tiek interjero, kad žinotumėt, kur merkiat kojas

MENIU: riebiai ir daug
KOKYBĖ: sorry vegetarai ir dietos besilaikantys, bet tokiose vietose reikia valgyti riebius kepsnius
KAINOS: lyginant su didžiaisiais miestais – labai malonios
ALKOHOLIS: visi tradiciniai pasirinkimai
APTARNAVIMAS: malonus
VIETA: Telšiai (Respublikos g. 4) ir Salantai (M. Valančiaus g. 3)
INTERNETE: Senoji kvorta: http://www.kvorta.lt/. Pakalnutė: https://www.facebook.com/pages/Pakalnut%C4%97/620659014656655
SUBALANSUOTA: hipsteriams perėjusiems į nuują hipsteriškumo lygmenį ir… vietiniams arba turistams

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.