Bulgarija: kai norisi atsigerti… be laipsni? (arba ?domesni gaivinimosi variantai)

Bulgarija, ypa? sostin? Sofija – ideali vieta tiems, kurie m?gsta vakarus praleisti baruose arba vaikš?iodami po miest? ne?sivaizduoja sav?s be puodelio kavos. Išgerti ?ia visuomet yra k? ir kur – ir su laipsniais, ir be… Tiesa, vakarais viet? bare susirasti gali b?ti sunkoka, užtai nusipirkti kavos, kavos su pienu, kakavos, sul?i? ir t.t. vidury miesto – joki? b?d?. Net paprastuose tarybiniuose kioskeliuose, kuri? jau beveik nebepamatysi Lietuvoje, parduodama kava. Ir ne šiaip kokia – iš aparato: pardav?jos užverda vanden? arbatiniuose, ?deda kavos (dar ir paklausia m?gsti stipri? ar nelabai), jei reikia – pasi?lo cukraus.

img_7027

Pvz., kavos galite nusipirkti viename iš toki? “pasilenkiam?j?” kiosk?, kuri? pilna visame mieste (ir neklauskit, kod?l jie ?sik?r? r?siuose…)

Toks sustojimas prie kioskelio dažniausiai užtrunka vos kelias minutes ir tavo rankoje – jau garuoja šviežia kava. Pusmet? pragyvenus Bulgarijoje man tai tapo ?pro?iu. Ypa? žiem?. Laukiant stotel?je autobuso. Beje, jei jau prakalbome apie kav? – šio g?rimo pasi?la ten gerokai didesn? nei Lietuvoje, tod?l tapti kavos gurmanu ten – nesunku. Tiesa, š? kart? jau nebekalbu apie kioskeliuose parduodam? kav?, bet apie specializuotas, mažytes ir visiškai neišvaizdžias kavos parduotuves. Paprastai jos atrodo taip: maža patalpa, kuri? gatv?je atpaž?sti jau iš už keliolikos metr? sklindan?io kavos kvapo, pilna prikrauta maiš? su pupel?mis iš viso pasaulio. Pagal pageidavim? kav? tau gali sumalti skirtingo r?pumo, pasi?lyti ?vairi? prieskoni? kavai ir speciali? rakand? kavos ruošimui. Jie neb?na „ki?iškai” išvaizd?s, bet kokybiški.

27032_lcon

Bulgariškas ayran’as (taip taip, kažkas panašaus egzistuoja visuose Balkanuose – tik nebandykit to paaiškinti bulgarams)

Iš ?domesni? gaivi?j? g?rim? bulgarai labai m?gsta ayran‘?. Kaip jie patys sako, tai yra (1) puikus energijos užtaisas, (2) puikus vaistas nuo pagiri?, (3) puikus b?das atsigaivinti karšt? vasaros dien?. Viskas puiku, bet pirm? kart? užklydusiam ? ši? šal? turistui iš pradži? ayran‘as gali ir nepatikti. Kaip patyriau savo kailiu – prie jo reikia priprasti. Kaip jis atrodo? Kažkas panašaus ? lietuvišk? kefyr?, tik gerokai skystesnis (beveik baltas vanduo). Bulgarai j? gamina iš vietinio jogurto (pasak j?, joks daugiau jogurtas netinka, nes tik Bulgarijoj veisiasi kažkokios specifin?s pieno produkt? r?gimo bakterijos), nes kitu atveju gali nukent?ti skonis, skiesto vandeniu (proporcija: 4/2). Gauta mas? pagardinama žiupsniu druskos. Vasar? ? aryan‘? ?tarkuojama (burokine tarka) agurk? ir visa ši mas? geriama iš stiklin?s šiaudeliu.

piite-boza-31

Boza ir jos reklama

Dar viena keistenyb? – boza. Pavadinimas skamba ne itin „seksualiai” ir š? g?rim? rekomenduoju tik savižudžiams… Labai keistas, milt? ir r?gusios mas?s pagrindu sukurtas g?rimas. Miestuose galite pamatyti reklamas, skatinan?ias pirkti š? g?rim? pagamint? pramoniniu b?du. Neapsigaukite – aš vis dar tikiu, kad vaikus tose reklamose privert? šypsotis, nes šypsotis geriant š? g?rim? – tiesiog ne?manoma. Spalva – keistai šviesiai ruda, kiek primena vaikyst?je daryt? „koši? maloši?” iš purvo ir vandens atspalv? arba dar kai ko nemalonesnio. Tiesa, bulgarai reklamuoja š? g?rim? moterims kaip skatinant? kr?t? augim? (na, tiesa, kad bulgar?s savo biustais gali didžiuotis), bet kiek teko matyti per prievart? boz? gerian?ias kaimynes lenkaites – naudos iš to nebuvo.

Šiek tiek kitoks reklaminis variantas...

Šiek tiek kitoks reklaminis variantas…

Gamybos b?das gana paprastas: 2 stiklines milt? nuolat maišant kepinti tol, kol jie ?gaus rusv? spalv?, sumaišyti su 5 litrais vandens ir 2 stiklin?m cukraus. Maišyti kol mas? užvirs ir pavirti dar 5 min. mas? atšaldyti, ?pilti stiklin? senos bozos (taip, bozos negalima pagaminti be pa?ios bozos) ir laikyti šiltoje vietoje 2-3 dienas, kol mas? sur?gs. Tada išpilstyti ? butelius, laikyti šaldytuve ir gerti, gerti, gerti… Ar m?gautis – nesu tikra. Tiems, kas nety?ia susigundyt? pasigaminti g?rimo ir šalia netur?t? tos b?tinos stiklin?s senos bozos, kuri? reikia ?pilti pabaigoje, viena bulgar? šeimin? išdav? paslapt? kaip jos gauti. Viskas lygiai taip pat, tik mažesniais kiekiais: 2 šaukštai milt?, 1 šaukštas vandens, 1 šaukštas cukraus ir palaikyti 2-3 dienas, kad sur?gt?. Ai, dar reikia nuolat maišyti. Beje, boza turi apie 0.9% alkoholio.

P.S.: beje, mylintys ir negalintys ilgiau išgyventi be “Starbuks’o” – jis Bulgarijoj irgi yra!

www.kelioniuuzrasai.wordpress.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.