Bulgarija: kai norisi atsigerti… su laipsniais (arba kas jus nuneš toli)

Kadangi ?domesni nealkoholiniai g?rimai jau išvardinti, at?jo eil? alkoholiniams „napitki”, kaip juos vadina Bulgarijoje. Kokteili? bar? ?ia apstu ant kiekvieno kampo. Prieš kelet? met?, gana nebloga, vietin?s gamybos tekila vidutinio brangumo klube Studentsky Grad‘e (student? miestelis) kainuodavo vos 2 litus. Taip, neapsirikote – skai?i? pamat?te teisingai. Tiesa, kainos kyla – ekonomine kriz? ir infliacija daro savo.

Iš tradicini? kokteili? si?lau pabandyti Oblak‘us (lyg ir – debesis). Sud?tis: 100 gr. likerio “Menta” (20% alk.) ir 100 gr. atšaldyto anyžinio g?rimo “Mastika” (40% alk.). Išvaizda – ryškiai žalios spalvos, su matomais kristaliukais stiprus g?rimas. Oblak‘? galima rasti ne visuose baruose, bet juos pabandyti verta. Tiesa, pirm? kart? taipogi gali pasirodyti ne taip jau ir skanu.

Bulgarijoje, Studentsky Grad‘e esan?iame bare “Ribkata” sklinda legendos apie lietuv?, kuris išg?r? net 9 tokius kokteilius (Karoli, link?jimai nuo Konstantino). Tiesa, ?prastiniai “g?rikai” sugeba išgerti vos por? toki?.

d0bcd0b0d181d182d0b8d0bad0b0

„Oblak“ arba tiesiog – debes?lis

Kaip ir lietuviai, al? bulgarai pripaž?sta ir m?gsta. Jis, kaip ir m?siškis, dažnai gali siekti ir iki 10 % alk. Alus yra alus ir apie j? daug nepripasakosi. Populiariausios r?šys: „Kamenitza”, „Zagorka”, „Shumensko”, „Plevensko”, mano m?gstamiausias – „Ariana” (beje, si?lau pasiži?r?ti šio alaus reklama – puikiai parodo kas „valdo” alaus rinka: Ariana beer commercial).

Beje, keptos duonos prie alaus Bulgarijoje nerasit, bet si?lau pabandyti caca fish: maži šprotukai šiek tiek apvolioti miltuose ir pateikiami su griežin?liu citrinos, kuri? reikia išsispausti ant ši? žuvy?i?. Valgyti “cielas”. Panaši? galima rasti ir Lietuvoje, bare “B?si tre?ias”, bet ten jos labai didel?s, tod?l ne tokios skanios.

forex23

Visiškai originalus „caca ribka“

Dar bulgarai gamina gana neblog? brend?. Geriausia r?šis “Slun?ev briag” – kažkada, Taryb? s?jungos laikais, b?tent š? brend? m?s? t?vai tempdavo namo iš atostog? prie Juodosios j?ros. Etiket? ir butelio forma – beveik nepakitusi.

Pirmomis dienomis b?nant Bulgarijoje teko “sudalyvauti” ?domiam reikale. Vietiniai rakia ir vyno gamintojai protestavo prieš nauj? ?statym?, kuriuo draudžiama šiuos du tradicinius bulgariškus g?rimus gamintis nam? s?lygomis. Naujasis ?statymas buvo priimtas spaudžiant Europos S?jungai ir, kiek teko gird?ti, buvo viena pagrindini? priežas?i?, kod?l bulgarai nenor?jo stoti ? ši? s?jung?.

Taigi, rakia siekia Bulgarijos senov?s istorij? ir yra giliai ?sišaknijusi šalies tradicijose. Kaip sako patys bulgarai: „Rakia mums pad?jo ištverti sunkiausius momentus, pagydyti giliausias sielos žaizdas ir suteikti ?kv?pimo geriausioms mintims”. Taip pat, kaip burbonas Amerikoje. Rakia (jokiu b?du nereikia jos painioti su turkiška anyžine raki) – stiprus likeris, gamybos technologijomis susij?s su brendžiu.

Tiesa, rakia – skaidri arba vos vos gelsvo atspalvio. Gaminama ji iš fermentuot? vynuogi?, slyv? ar bet koki? kit? vaisi?, turin?i? savyje cukraus. Alkoholio kiekis skiriasi nuo to, ar rakia yra nam? gamybos, ar „parduotuvin?”. Pastaroji b?na apie 40% stiprumo, o namin? – net iki 70-80%.

Gerti j? atšaldyt?, „shot‘ais”, o šalia tur?ti Shopska salata (ži?r?ti straipsn? apie tai), marinuot? agurk?li? arba bulgariškos tradicin?s dešros lukanka. Populiariausia „parduotuvin?” rakia: „Peshterska”, „Slivenksa Perla”, „Sungurlarska”, aš pati pirmenyb? teikiu „Karnobat”.

bulgaria_wine_regions

Prieš pradedant apie vynus – vyn? regionai Bulgarijoje (nuotr. galite pasididinti)

Vynuogynai – gana ?prastas Bulgarijos kraštovaizdžio elementas, ypa? rytin?je dalyje, tod?l vyn? ?ia taip pat apstu. Vynus bulgarai gamina pagal senas Trak? gen?i? technologijas. ?domu tai, kad Bulgarija, pagal vyno eksport? užim? antr? viet? pasaulyje. Žinoma, pirm?j? pasiglemžusi Pranc?zija.

Vyn? r?ši? tiek daug, kad norint juos visus aprašyti tekt? tam paskirti atskir? straipsn? (galb?t kada taip ir padarysiu). Jei nesate ypatingas vyn? gurmanas, tuomet galite pirkti bet kur? – pagrindin? taisykl?: visi vynai gerai, svarbu tik j? nepirkti plastikiniuose buteliuose. Gana neblogas pilstomas vynas – jo galima ?sigyti tiek iš ba?k? gatv?se, tiek, už 10 lit? – vis? ?sot?l? baruose. Viena populiaresni? r?ši?, importuojama ir ? Lietuv? – „Kagor”. Tiesa, teko pasteb?ti, kad eksportuojamas vynas ne toks skanus kaip ruošiamas vietinei prekybai.

3 komentarai

  1. O man skaniausia rakija – Burgas 63, tik pati papras?iausia. Bulgarija pagal vyno gamyb? pasaulyje buvo 21 vietoj (2014), tod?l fiziškai negali b?ti antra pagal eksport?.

  2. N?r už k?! O išbandyti tikrai yra k?! :)

  3. Dekui uz straipsni. Netycia atsiradau Bulgarijoj keliom dienom eisiu visko isbandyti :)

Komentavimo galimybė išjungta.