Bulgrarija: k? b?tina paragauti – Shopska salata

Šiandien pas Degustatori? komand? sve?iuojasi blog’as “Kelioni? užrašai“, kuris dalinasi ?sp?džiais apie tradicines bulgar? salotas, kurias galite ne tik pasigaminti namie, bet ir rasite kiekviename šios šalies restorane ar bare.

* * *

Vos atvykus ? Bulgarij? ir už?jus ? vietin? kavinuk? labiausiai nustebino tai, kad jie beveik visur ir su viskuo valgo savo vietin? s?r?, vadinam? sirene. Kiek primenantis graikišk? fet?, tik gerokai s?resnis. Sirene bulgarai deda ant skrudint? bulvi?, salot?, picos, kepa, deda ? pyragus ir t.t. Tiesa pasakius, paragavus pirm? kart? sirene galvojau, kad Bulgarijoje nuolat b?siu alkana – s?ris išties nepasirod? iš skani?j?. Dabar – tai vienas iš dalyk?, kuri? niekur nerandu nusipirkti Lietuvoje ir kuri? labiausiai pasiilgstu iš šios šalies.

342400583_63cd125598
Vienos populiariausi? tradicin?s bulgar? virtuv?s salot? su sirene – Shopska salata. Paprastai gaminamos, bet nepaprastai m?gstamos. Ši? salot? yra kiekviename restorane, kavin?je, užkandin?je, alubaryje net dažname maisto kioske ir j? rekomenduoju paragauti visiems, kurie lankysis Bulgarijoje. Beje, kiek teko gird?ti, šias salotas m?gsta ir pripaž?sta beveik visame Balkan? regione.

Shopska salata sud?tis: šviežias agurkas, pomidoras, svog?nas, raudonoji arba žalioji paprika, kelios petražoli? šakel?s, kelios juodosios alyvuog?s ir, žinoma, daug sirene. Visi min?tieji ingredientai supjaustomi gana stambiais kubeliais, ant viršaus užberiama smulkiai tarkuoto sirene (kuo daugiau – tuo geriau). Paprastai restoranuose Shopska salata patiekiama neužpylus nei vynuogi? acto, nei alyvuogi? aliejaus, nei druskos – visi šie dalykai visur stovi ant staliuk? arba atnešami kartu su maistu, tod?l „baigti” gamintis salotas galima pagal savo skon?.

Savo pavadinim? Shopska salata gavo nuo etnin?s grup?s, gyvenan?ios vakar? Bulgarijoje, dalyje Serbijos ir Makedonijos – shopi’? (bulg.k. – ????), o jas išpopuliarino apie 1960 m. Bulgarijos valstybin? turizmo agent?ra Balkantourist.

Kelioni? užrašai info.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.