Islandiškos istorijos (II): p?dytas maistas ir salstel?j? avino „pautai“

Evaldas ir Vytautas – du blog‘o „Savas bli?das“ bi?iuliai, gurmanai bei pasaulio naršytojai, nepraleidžiantys progos ne tik leistis ? nauj? patirt?, bet retkar?iais t? nauj? patirt? ir susigundantys paragauti. Š? kart? su mumis ir jumis jie dalinasi pasakojimu iš tolimai artimos Islandijos. Žinoma, daugiausiai kalb?sim?s apie maist?, o tai – antroji pasakojimo dalis.

kempingas Islandijoje

Apie p?dyt? maist?

K? teko ragauti iš „bjaurybi?“ – tai senasis tradicinis island? maistas. ?domu, jog jie s?dym? atrado vos prieš por? šimtme?i?, tod?l, ties? pasakius, buvo susigalvoj? savo b?d?, kaip fermentuoti m?s?. Pavyzdžiui, „hákarl“ yra specialiai fermentuota, nors aš saky?iau – p?dyta, ryklio m?sa. Fermentuojama ji specialioje patalpoje, kur j? leidžiama apspisti mus?ms. Kaip sako vietiniai, kol mus?s atlieka savo „darb?“, su ta m?sa atsitinka viskas, kas blogiausia gali nutikti. Tod?l paskui jau ir žmon?ms valgyti nebepavojinga…

Skonis – kaip amoniako kempin?l?. Ta kempin?l? – nesusikramto, tod?l tok? daikt? nori kuo grei?iau nuryti, bet nuryti – negali. Svarbiausia tokiu atveju tur?ti šalia „brennivin“ (vietinis kmyn? „šnapsas“) ir iš karto t? kempin? šiuo šaltu g?ralu užgerti. Na, nes nenori, kad burnoje likt? tas skonis…

kelion? Islandijoje

Beje, tam yra dedikuotas muziejus, kuriame galima ir padegustuoti, ir pamatyti vis? proces?.

Apie degustacines l?kštes

Degustacin?s l?kšt?s b?tent ir yra tai, ? k? sukraunamos visos „bjauryb?s“. Ne tik kad turistai, bet ir patys islandai ne taip jau dažnai neužsisakin?ja jau min?t? „p?dyt?“ patiekal?. Ta?iau smalsiausiems – kone kas antram restoran?lyje pateikiami rinkiniai. Tiesa, islandai min?jo, jog iki atsirandant degustacin?ms l?kšt?ms turistai dažnai užsisakin?davo keis?iausio tradicinio maisto, bet dažniausiai viso patiekalo ne?veikdavo.

kelion? Islandijoje

Mano degustacin?je l?kšt?je be jau [pra?jusiame straipsnyje] min?t? banginio tauk? dar buvo silk? ir avienos „pautai“. Pastar?j?, tiesa, buvo visai smalsu paragauti, bet skonis tikrai n?ra labai išskirtinis ar ypatingas. Toks salstel?j?s, truput?l? krakmolingas…

Dar buvo avienos žandenos ir kraujo v?daras, kas mums yra visiškai nieko nuostabaus. Kaip „black puding“ pas airius, tik pas islandus ?maišyta gerokai daugiau riebal?, o airi? variante – daugiau kruop?.

Apie arklien? ir kit? m?s?

kelion? Islandijoje

Kas dar mums labai patiko ir galim visiems rekomenduoti – r?kyta aviena. Ten, beje, avienos tikrai daug buvo. O va lietuvi? m?gstamos kiaulienos – mažai.

Prekybos centruose galite rasti nemažai jautienos, kuri importuojama, ir… šiek tiek arklienos. Tiesa, tik?jausi, kad restoranuose rasim daugiau patiekal? iš arklienos, ta?iau palyginus j? mat?m nedaug. Matyt, iš etini? sumetim?. Ta?iau ko daugiausiai – tai žuvies. O tai kompensuoja visus reikalus. Verta paragauti „lobsterio“ sriubos su konjaku.

kelion? Islandijoje

Tiesa, ko dar nevalg?me ir atrod? keista, kaip tie beširdžiai gali juos apkritai gaminti – tokie košmariškai graž?s paukštukai „puffins“. Nuoširdžiai, geriau ? juos ži?r?ti, nei krauti ? l?kšt?.

Apie dešrainius

Buvo labai ?domu, kad islandai valgo daug hot-dog‘? ir net jais labai didžiuojasi. Mums pasakojo, kad net kai Clinton‘as buvo ? Reikjavik? su oficialiu vizitu atvažiav?s – ir tas ?jo ragauti.

kelion? Islandijoje

Vietinis hot-dog‘as – minkšta bandel? ir mažut?l? dešrel?, prie kurios renkiesi priedus. Geriausia imti su viskuo: majonezas, ke?upas bei svog?nai – ir žali, ir crunchy. Tai va tok? mažut? suvalgai ir tiek… N?ra skanu. Tikrai, nieko gero. Dešra – popierin?… Na, bet jie labai didžiuojasi jais, tod?l pabandyti, gal ir verta.

Apie alkohol?

Pigiausia visk? pirkti parduotuv?j, išskyrus alkohol?. Pastarojo geriausia ?sigyti duty-free, nes mieste sumok?sit trigubai daugiau. Taip yra tod?l, kad alkoholiui taikomas labai didelis PVM, palyginus su kitais produktais. Na, žinoma, ir akcizai padaro savo. Ta?iau taip yra visoje Skandinavijoje ir daugiau keliaujan?i? tur?t? nebestebinti.

kelion? Islandijoje

Mes, beje, vežiojom?s savo viskio butel? – ir d?l sveikatos, ir d?l smagumo. Žinot, po p?dyto ryklio tauk? – norisi kažko stipresnio. D?l viso pikto.

Vytauto nuotraukos: Facebook.com/fotoliunas

>>> Laukite 3-osios dalies…

Kiti serijos „Islandiškos istorijos“ straipsniai:
Bangini? m?sa ir kempingas kankinim? stovykloje (I)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.