Kaip žmogus, nuo vaikyst?s pratintas, kad virtiniai yra gurmaniškas, švent?ms tinkantis patiekalas, tetos kaime gamintas tuomet, kai atvažiuoja sve?iai (o tie važiuodavo kiekvien? savaitgal?), nepraleidžiu progos paieškoti geriausi? virtini? arba kold?n? ir Lietuvos beigi aplinkini? krašt? restoranuose.
Ne vienerius metus sklido gandas, kad kone geriausi kold?nai Lietuvoje yra ne kur kitur, o Kavarske. Min?tini ir Vidukl?s kold?nai, bet kavarskie?iai, panašu, gars? apie save paskleid? pla?iau.

Kavarskas, beje, yra miestelis Anyks?i? rajone su vos daugiau kaip 500 gyventoj?. Yra ?ia dar ir Šv. Jono šaltinis (sako, šventas) ir bažny?ia, prie kurios ir glaudžiasi garsioji Kavarsko kold?nin?. Beje, oficialiai kold?nin?s pavadinimas – „Šaltinis”.
Pastatas, kuriame ?sik?rusi kold?nin? – išskirtinai nedidukas. O ir pa?iame restoran?lyje, kuris ?kurtas vienos šeimos, vietos nedaug. Telpa baras ir vos keletas staliuk?. Gal tod?l, kai lank?m?s, pasteb?jome nemaž? b?r? žmoni? iman?i? kold?n? išsinešimui. Tiesa, vasar? greta „Šaltinio” atsiranda dar ir nedidel? lauko terasa, taigi vietos pris?sti gauti lengviau.

Meniu atrasite tiek bent jau Vilniaus krašte pagars?jusius kold?nus, tiek ir kelet? kit? patiekal? – sriub?, salot? ir karšt?. Bet kadangi Kavarskas gars?ja b?tent kold?nais – ? niek? daugiau net neži?rime. Imam kold?n?.
Neilgai trukus (tikrai labai neilgai) ? stal? atkeliauja balti bli?dukai, nuo kuri? kyla garas. Kold?nai skendi padaže, kuriame išsiskiria spirgai ir žolel?s. Patys kold?niukai – nedideli ir dail?s, kokie ir tur?t? b?ti pagal visas tradicijas (virtiniai, vareniky beigi pierogy – didesni, o kold?nai arba pelmeny, kaip vadinama aplinkiniuose kraštuose – maži).

Kold?niuk? tešla plona, bet pakankamai standi, kad neplyšt? verdant, tod?l kandant – išb?ga malonus m?sos sultinys. Tiesa, o štai prie m?sos pasirinkimo beigi prieskoni? – mes gal?tume kiek pasikabin?ti. Kadangi pagrindinis kold?n? skonis slypi b?tent ?dare – j? kokyb? labiausiai priklauso nuo to.
Ir nors akivaizdu, kad kold?niukai – vietos gamybos ir išties neblogi, bet vadinti j? geriausiais Lietuvoje mes neišdr?stume. Skanu ir važiuojant pro šal? sustoti verta, bet specialiai ?ia nevažiuotume. Na, nebent tam, kad paremtume versl? Lietuvos regionuose. Tai svarbu.

O lyginant Vidukl?s ir Kavarsko kold?nus tai… kad jie gan?tinai panaš?s ir vienodi. Beje, Kavarske kiek dažniau apsilankantis kolega pasteb?jo, kad išpopuliar?jus kold?ninei – gerokai pakilo ir kainos. Tiesa, Vilniaus kainoms jos vis dar toli gražu neprilygsta.
MENIU: kold?nai ir keletas kitoki? patiekal?
KOKYB?: vidutiniška
KAINOS: nedidel?s didesni? miest? atžvilgiu, bet, žmon?s kalba, vis brangsta
ALKOHOLIS: pagrindiniai variantai
APTARNAVIMAS: nu toks… :)
VIETA: Šaltini? 1, Kavarskas
INTERNETE: https://www.facebook.com/Kavarsko.koldunai
SUBALANSUOTA: keliautojams ir po miši?