Nihau Kinija: apie spalving? virtuv?

Kai galvoju apie Kinijos virtuv?, jos patiekal? ?vairov? ir pasirinkim?, jau?iuosi lyg stov??iau milžiniškame amerikietiškame prekybos centre ir aplink b?t? vien perpildytos lentynos preki?. Žinoma, kin? virtuv? Lietuvoje galima prilyginti vieno X Maximos pasi?lai: kažkas saldžiar?gš?iame padaže, sojos ir krakmolo mas?je ar mork? ir agurk? kubeli? j?roje.

Bet šis straipsnis ne apie skausmingai li?dn? patirt? ant T?vyn?s už 12 lit? (tradicin? dienos piet? kain?), bet apie ?domius potyrius iš didžiosios šalies.

Kadangi kinai – svetingi žmon?s, dažnai sve?iams pasi?lo pa?ius pa?iausius savo (vietinius) patiekalus, vienas iš j? – Chou Dou Fu arba tiesiog brandintas tofu iš Hunan provincijos. Europie?ius pirmiausia užmuša kvapas, lyg kas b?t? marinav?s š? produkt? nesuskai?iuojam? kiek? dien? kažkieno prasmirdusiose kojin?se. Po gana ilg? ?tikin?jim? galiausiai susigundžiau pasaka (na ir iš mandagumo), jog skonis daug geresnis nei kvapas. Paprastai šis juodas gabalas tofu mirkomas aštriame padaže, grei?iausiai pastarasis ir padeda rijimui. Bet ?domi? maist? m?g?jams tikrai patariam paragauti, Kinijoje toki? smirdžiuk? tofu variacij? pasirinkimas gana didelis.

Smirdantis brandintas tofu

Smirdantis brandintas tofu

Toliau Hong Shao Rou aka m?gstamiausia pirmininko Mao kiauliena. Tai troškinta kiaulienos papilv?, padengta karamelizuoto cukraus ir ryži? vyno glajumi. Oficialiai šiam patiekalui gaminti naudojamos tik iš Ningxiang apygardos kilusios kiaulait?s, o Hunan provincija (iš kur kil?s pirmininkas) netgi yra išleidusi oficial? recept?, kaip teisingai gaminti š? patiekal?. Maitinimo ?staigoms, improvizuojan?ioms šia tema, gresia tam tikros sankcijos.

Mao m?gstamiausia kiauliena

Mao m?gstamiausia kiauliena

Lotoso šaknis pateikiama virta arba troškinta, kartais gruzdinta ar marinuota. Skoniu primena mišin? tarp saliero, agurko ir pasternoko, tod?l dažnai naudojama kaip prieskonis ?vairiose sriubose ar sultiniuose. Vietiniai lapnoja nesusim?stydami, visi kiti smalsumo vedini tik lengvai kramsnoja. Daugumoje Azijos kult?r? tikima, jog valgant lotoso (šakn?) pasiekiamas k?no ir dvasios tyrumas, minties aiškumas – gal reik?jo daugiau jos suvalgyti?

?domiai atrodanti lotoso šaknis

?domiai atrodanti lotoso šaknis

Vištos p?dos (Lu Ji Zhao) yra labai populiarus užkandis, vertinamas d?l odos ir kremzli?. Virtos, keptos, marinuotos, troškintos, padaže, be padažo, aštrios, vienu žodžiu, koki? tik norisi, toki? rasit. Toje pa?ioje kategorijoje yra ir an?i? kaklai, raktikauliai, liežuv?liai, skrandukai ir pan.

Tikriausiai visi žinote, kaip atrodo vištos p?dos

?ia yra marinuotos vištos p?dos

Taip vištos kojos atrodo paruoštos

Taip vištos kojos atrodo paruoštos padaže

?ia galite matyti delikates? - anties liežuv?li? patiekal?

?ia galite matyti delikates? – anties liežuv?li? patiekal?

Tikra nuod?m? neparagauti vaisi? medaus glajuje. Labiausiai paplit? variantai yra rojaus obuoliukai ir absoliutus dieviškumo ?sik?nijimas maisto pasaulyje – brašk?s. Ta?iau gali b?ti ir kiviai, bananai, ananasai ir viskas viename. Priskiriama gatv?s maistui, tad gali b?ti parduodami kioskeliuose ar iš dvirat?s transporto priemon?s, suverti ant iešmeli? ar šiaudeli? – vieni iš geriausi? mano išleist? eur?.

vaisiai

Vaisiai cukruje ant pagaliuko

Brašk?s cukruje

Brašk?s cukruje

Taip atrodo vaiši? stalas

Taip atrodo vaiši? stalas

Pabaigoje, reik?t? pamin?ti, jog Kinijoje yra 34 provincijos ar joms prilygstantys administraciniai vienetai, kuriuose gaminami saviti patiekalai, labiau m?gstami vieni ar kiti prieskoniai, svyruoja patiekalo aštrumo lygis ir t.t. Aprašyti visiems aspektams neužtekt? ir likusio mano gyvenimo, bet šie valgiai yra keli, kuriuos verta paragauti.

Tolimas šalis lankanti,
Degustatori? komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.