Nuostabus atradimas Biržuose – Rinkuški? alaus restoranas „Alaus kelias”

Mažesniuose Lietuvos miesteliuose vis dažniau galima atrasti puiki? restoran?. Vienas toki? – Rinkuški? alaus gamyklai priklausantis restoranas „Alaus kelias” Biržuose. Ne veltui t? vakar?, kai pas juos lank?m?s – restoranas buvo pilnut?lis. Nepaisant to, aptarnavo mus greitai, su šypsena ir atidumu, o žavingas biržietiškas padav?jos akcentas prid?jo tik dar daugiau šarmo.

Didžioji dalis nebiržie?i? lankytoj?, tikriausiai, vis? pirma ši? viet? susiranda d?l ?ia vykstan?i? alaus degustacij?. Vienok, Lietuva gars?ja kaip alaus kraštas, bet vilnietiškuose restoranuose vis dar dažniausiai galima rinktis tik iš poros lietuviško alaus gamintoj?. O gaila, nes mažesn?s daryklos, kuri? gausu šiaur?s Lietuvoje – tikrai turi k? pasi?lyti.

Kiek nukrypstant nuo restorano „Alaus kelias” ir neriant kiek giliau ? lietuviško alaus tradicijas – šios pa?ios kelion?s po šiaur?s Lietuv? metu atradom Pasvalyje ?sik?rus? aludar? „Alsteka” (jei pavadinimas skamba kaip iš pirmo dešimtme?io, tai ne, viskas ?ia gerai – sudurtinis žodis „alus teka”). J? brand’as – „Senojo pasvalio”, o mini, sargo namel? primenanti parduotuv?l? gan?tinai ?sp?dinga. Rekomenduojam, jei k? (paragaut nedav? teko pirkti didele tara).

Alaus kelias Birzai
Šviesiajame aluje marinuota, ant groteli? kepta kiaulienos išpjova su bulvi? koše, saldžiaisiais žirneliais, vytintais pomidoriukais, balt?j? krien? padažu bei traškia šonine, 9€

Bet, gr?žkime prie Birž? restorano „Alaus kelias”. Vos atvykus – braunam?s ? specializuot? Rinkuški? parduotuv?l? lauktuvi? draugams ir namiškiams. Kadangi netrukus išmuš Verygos valanda – parduotuv?l? saus?kimša, bet pardav?jos greitai laviruoja tarp kran?, d?ži? ir šaldytuv?. Kas perka gražias degustacines d?žutes, kas dideles d?žes šventei, kas pilstomo alaus vakarui. Keista, bet nepaisant viso šurmulio – viskas vyksta labai greitai.

Po dvidešimties minu?i? jau pakuojam?s nešulius ? automobil? ir svarstom – kaip šioje žmoni? mas?je atrasti savo rezervuot? staliuk?. V?l – viskas paprasta ir guvi mergina nuo centrinio baro jau veda mus link saul?tos terasos. Beje, terasoje ner?koma, kas vieniems yra labai didelis pliusas, o kitiems – minusas.

Meniu – gan?tinai storas, bet didži?j? jo dal? sudaro ne maistas, o g?rimai. Kiek daug, pasirodo, to Rinkuški? alaus yra! Proginiai, specialieji ir mažieji alaus varymai, kuri? Vilniuje, matyt, niekada ir negausi. Beje, meniu rasite ne tik alaus, bet ir lietuviško vyno.

Alaus kelias Birzai
Kiaulienos sprandin?s kepsnys su pievagrybi? ir baravyk? pagardu, kepta bulve bei gruzdintu aštriu pipiru, 9€. Labai labai geras, m?sa minkšta, sultinga, o ir baravyk? pasitaik? daugiau nei pievagrybi? – o tas džiugina.

Mes pradžiai pasirenkame maž?j? degustacin? rinkin?. Jis patiekiamas ne tik su instrukcija kaip ir k? ragauti, bet ir su paaiškinimais apie al?. Puiku tai, kad tokiu b?du – visi gauna prog? paragauti, išbandyti ir išsirinkti sau labiausiai patinkant?. Greta rinkinio – priklauso ir nedidel? užkandži? l?kšt?, kuri? mes papildome dar viena. Ir, o dievai, lietuviškas s?ris gali b?ti labai skanus. Ypa? rekomenduojam Žaldoko s?r?.

Išragavus 9 r?šis alaus ir išsirinkus labiausiai patinkan?ius – ? stal? pradeda keliauti patiekalai. Beje, juos atneša visus vienu metu, jau dvi padav?jos, o patiekianti valgius ? stal? – m?vi balt? pirštin?.

Kaip jau min?jom – meniu gana trumpas ir kiek li?dnesnis vegetarams. Keleto užkandži? meniu, kelios sriubos, tarp pagrindini? patiekal? – po kelis vištienos, kiaulienos, jautienos patiekalus, ir, žinoma, desertai. Labai nustebino tai, kad meniu n?ra tradicini? lietuvišk? patiekal?. Buvom beveik tikri, gal gal?sim paragauti tikr? šiaur?s Lietuvos virtini?, bet teko rinktis steik? (real first world problems, ka?)…

Alaus kelias Birzai
Jautienos išpjovos didkepsnis su žali?j? pipir? padažu, an?i? bei vištienos kepen?li? pagardu ?darytomis džiovintomis slyvomis bei traiškyta bulve, užkepta ožkos s?riu, 16€

Gr?žtant prie pa?i? patiekal?, kitas momentas ? kur? norisi atkreipti d?mes? – j? išvaizda ir pateikimas. Padav?jai su balta pirštinaite dedant l?kštes ant stal?, kone kiekvien? pasitikdavo ir m?s?: „uuu…”, „nu very nice”, „bet tikrai gerai atrodo”, „man atrodo tu laim?jai” (taip, mes konkuruojam kam pavyks geriau užsisakyti iš meniu nežinomam restorane – šio teksto autor? laimi dažniausiai).

Š? kart? labiausiai laimi tie, kurie rinkose šviesiame aluje marinuot? kiaulienos išplov?. Paskutin? viet? duodam brangiausiam meniu patiekalui – jautienos išpjovos didkespniui. Jis, ties? pasakius, buvo skanus, bet taip vos vos vos vos (realiai – tikrai vos) pradedantis saus?ti. Matyt, tos kelios akimirkos ilgiau išlaikant ant ugnies. Nepaisant to, šis patiekalas ne k? mažiau džiugina, bet kai viskas labai gerai – belieka priekabiauti prie detali?.

Kainos, beje, kiek mažesn?s nei Vilniuje, bet Biržams – kaip tikram restorane.

MENIU: gan?tinai trumpas, m?sos patiekal? gausa, iš esm?s n?ra lietuvišk? tradicini? patiekal?
KOKYB?: aukšta
KAINOS: šiek tiek mažesn?s nei Vilniuje
ALKOHOLIS: visoks koks Rinkuški? alus, vynas ir kiti g?rimai
APTARNAVIMAS: super profesionalus ir greitas
VIETA: Alyv? g. 8, Biržai
INTERNETE: http://www.rinkuskiai.lt/restoranas ir https://www.facebook.com/Rinkuskiai
SUBALANSUOTA: po Lietuv? keliaujantiems degustatoriams

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.