„Sardo“ – šiek tiek Sardinijos Vilniaus centre (su tobulais desertais)

„Sardo“ – vienas iš t? nedideli? šeimynini? restoran?li?, ?sik?rusi? gan?tinai judrioje Vilniaus gatv?je, pro kur? prab?ga ? susitikimus, o savaitgalio vakarais – ? gars?j? Vilniaus „Bermud? trikamp?“ skubantys žmon?s. Mes, ties? pasakius, taip pat gan?tinai ilgai net nepasteb?jome, jog seniau toje vietoje buvus? japonišk? (?) restoran? pakeit? itališka virtuv?.

Brusketos

Brusketos

Kaip jau supratote, „Sardo“ – apie Italij?. Kaip pasakoja prie staliuko pri?j?s restorano ?k?r?jas Aleksandras, tiek pavadinim?, tiek ir ne vien? meniu patiekal? ?kv?p? viena iš saul?tosios valstyb?s sal?, Sardinija. Beje, ?domu ir tai, kad meniu – lietuvi? ir ital? kalbomis. Naudos, galb?t, ir nelabai daug, bet tikrai žavu perskaityti kai kuriuos tikruosius patiekal? pavadinimus. Sutikite, gnocchi di ricotta skamba kur kas geriau nei varšk?s virtinukai. Beje, restorano naudai, tikim?s, jog jie turi ir itališk? / anglišk? meniu variant?, jei nety?ia užklyst? atvyk?liai iš kit? valstybi?.

sardo (2)

Tradicin? brusketa

Jei esate iš t?, kuriems Italija b?tinai siejasi su picomis ir „makaronais“, tai pirm?j? ?ia nerasite. Vienok, Sardinijoje jei ir galite paragauti pic?, bet tai niekada nebuvo šios salos tradicinis patiekalas. Ta?iau „makaron?“, kaip stereotipiškai ir apibendrintai dažnai juos vadina lietuviai, pasirinkimas nemažas. Pasta meniu dalyje rasite, berods, aštuonis pavadinimus. Nuo jau min?t? varšk?s virtinuk? su šalavij? sviestu arba grietine bei tokios klasikos kaip spaghetti al pomodoro, iki spage?i?, pagardint? cukinija ir m?tomis arba tigrin?mis krevet?mis ir bottarga. Beje, žmon?s kalba, kad spege?i? patiekalai ?ia tikrai geri. Kainos varijuoja tarp 4 – 5.50 eur?.

sardo (4)

„Side’as“ prie pagrindini? patiekal?

Beje, kad jau užsimin?me apie bottarg? – š? ingredient? galima vadinti „Sardo“ speciality. Kil?s jis, žinoma, iš Sardinijos ir laikomas vienu iš unikali? šios šalies skoni?. Tai – s?dyti, presuoti ir saul?je džiovinti tuno arba pilkosios kuojos ikrai. Kaip sako internetai, bottarga naudojama kaip topping išbaigti patiekalui. Dažnai patiekiama ant užkandži?, o vienas populiariausi? panaudojimo b?d? – su spage?iais.

Bottarga - sardinietiškas ingredientas

Bottarga – sardinietiškas ingredientas

Žodžiu, specifinis reikalas. Neb?tinai gali patikti iš pirmo karto. Mes – ne išimtis. Dalis degustatori? b?r? kone ant vis? patiekal?, o kitiems – patiko ne itin. Puikus „Sardo“ sumanymas – bottarg? d?ti vos ant keleto patiekal?, ta?iau si?lyti kaip pried?. ?ia tiems, kurie m?gsta b?ti šokiruoti.

Bet gr?žkime prie m?s? išragaut? patiekal?. Nors, šiaip jau, reik?t? prad?ti nuo pagrindini? patiekal?, ta?iau š? kart? norisi – nuo desert?. Bet tai KOKIO gerumo!

sardo (8)

Obuolinis pyragas

Obuolinis pyragas, pavyzdžiui, buvo unikalus tuo, jog tai – trupininis pyragas, patiekiamas su grietin?le ir vaniliniais ledais. Visas derinys, ne?tik?tina, bet tiesiog tirpsta burnoje. Kitas puikus desertas – brownie al cioccolato. Kai gauni nediduk? pyrag?l? su dar keletu indeli? greta, pripildyt? vanilini? led? ir avie?i? – „Amaretto“ likerio padažo, lyg ir nieko ypatinga nesitiki. Bet pats brownie – puikus. Šaukšteliu prask?lus pavirši? (tikrai taip, buvo galima kone praskelti), pasirodo minkštut?lis, karštas vidus. Pab?sim pompastiški, bet greta stovintys indeliai su jau min?tais priedais – sukuria tikr? skoni? simfonij?.

sardo (9)

Brownie al cioccolato

sardo (11)

„Praskeltas“ brownie

Tre?iasis ragautas desertas d?l savo kiek išskirtinio skonio ne itin patiko daliai Degustatori?, ta?iau kiti – tik dar labiau dži?gavo. Tatai buvo panna cotta allo zafferano – panakota su šafranu, pagardinta migdolais, medaus ir apelsin? padažu. Taip, jei nem?gstate rizikuoti beigi eksperimentuoti, gal ir nevert?t? rinktis šio, bet šiaip jau – tikrai geras ir ?domus desertas. Beje, kainos varijuoja nuo 2 iki beveik 4 eur?.

Panna cotta allo zafferano

Panna cotta allo zafferano

Bet gr?žkime prie to, nuo ko reik?jo prad?ti – pagrindiniai patiekalai arba piatti principali (kad jau prad?jom itališkai). T?dien ragavome jautienos nugarin?s kepsn?, vištienos fil? ir lašišos fil?. Visi trys patiekalai gerai paruošti, su priderintais padažais ir lengvai pagrilintomis daržov?mis. Šiek tiek išraiškingesnis gal?jo b?ti lašišos kepsnys, bet ant stalo stov?jusi bottarga to išraiškingumo kiek prid?jo. Taip pat reikia pamin?ti, kad jautiena buvo kiek perkepta, nor?josi žalesn?s ir sultingesn?s m?sos. Greta užsisak?me ir ryži? bei papildom? salot?, bet, tiesa ta, jog to net nelabai reik?jo.

sardo (5)

Lašišos kepsnys

Beje, visas maistas – laaabai gražus. Negali neigti, jog grožio ir kontrasto prideda ryškiai žalias žoleli? padažas. Gal tik kiek keista, kad jo dedama… visur. Ant užkandži?, pagrindini? patiekal? ir salot?. Pats padažas – ne itin išraiškingo skonio, tod?l skirting? patiekal? ir skoni? nesuniveliuoja, bet vis tiek atrodo keistokai. Iš to, k? ragavome, supratome, kad padažus paruošti „Sardo“ šefai gali, tod?l galb?t reik?t? išbandyti ir kažk? kita.

sardo (6)

Vištienos kepsnys

Šioks toks minusas ir už tai, kad netur?jo nemažos dalies patiekal? arba keli? pagrindini? ingredient?, d?l kuri? ir negal?jo j? paruošti. Meniu n?ra pats pla?iausias, suprantame, kad nuolat tur?ti visus šviežius ingredientus mažam restoranui gali b?ti problema, bet tai reik?t? bandyti kažkaip spr?sti. Kita vertus, patiekal? nebuvimas tampa savotiška nauja Vilniaus restoran? mada. Ir tikrai ne pa?ia geriausia. Lankytojai jau ?prat? iš padav?j? nuolat gird?ti: „Ne, šiandien šio neturime“ arba „Tuoj paklausiu virtuv?j ar turim šiandien“ (citatos ne iš „Sardo“).

Jautienos nugarin?s kepsnys

Jautienos nugarin?s kepsnys

Apibendrinant, „Sardo“ – nedidelis, gan?tinai neblogas ir vertas apsilankymo. Kiek jau?iasi, jog tai – pirmasis jo ?k?r?j? projektas, ta?iau, nepaisant to, bandymas gan?tinai neblogas. Belieka palink?ti s?km?s ir lankytoj?, kurie suteikt? „Sardo“ šiek tiek daugiau nat?ralaus šurmulio. Kai kit? kart? b?gsite Vilniaus gatve ir svarstysite kur pavalgyti – nepraleiskite pro akis šio gatv?s pradžioje ?sik?rusio restoran?lio. Jis – tai keletas švie?ian?i? lang? verslo centro pastate.

MENIU: Italija ir Sardinija
KOKYB?: gerai
KAINA: užkandžiai 2 – 3 eurai, pasta apie 4 eurus, pagrindiniai patiekalai 7 – 10 eur?
ALKOHOLIS: vynas, alus
APTARNAVIMAS: kažkur tarp profesional? ir naujok? (kuriems vert?t? daugiau išsiklausin?ti virtuv?s šefus)
VIETA: Vilniaus g. 19, Vilnius
INTERNETE: www.sardo.lt 
SUBALANSUOTA: ramiam vakarui su pora ar keletu artim? draug?

4 Comments

  1. Siandien per pietus isbandem sia nauja vieta. Dienos pietus sadare raugintu kopustu sriuba ir gnocchiai. Raugintu kopustu sriuba, na tikrai kvepia tikra ‘italiska virtuve’… Njokiai buvo kazkokie purus bulviu koshes kvadrateliai, daugiau trintys bendro su musu mociuciu gaminamais (tiesa nelabai vykusiais ir gerokai patizusiais) bulviu kukulaiciais nei su italiskais njokiais. Greiciausiai buvo neseniai isimti is shaldiklio, nes drauge viduje rado ledo gabalu. Pozityvo delei galima pridurti, kad aptarnavimas buvo be priekaistu ir uz nelabai vykusi maista mums dar ir nuolaida pritraike. Bet grizti nerizikuosim.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.