Tradicinis tadžinas ir jo receptas tiesiai iš Maroko

Tokius žodžius išgirdom iš vieno vietinio „draugelio” Isha, pas kur? namuose, netoli Cascades d’Ouzoud kriokli? (Tanaghmeilt kaimelis Atlaso kalnuose), kaip tik tuo metu gaminom valgyti. O gaminom mes ne k? kita, o eilin? kart? tradicin? marokie?i? patiekal? – tadžin?. Tiesa pasakius, juo “pramitom” beveik visos savo kelion?s metu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tadžinas – tradicinis Maroko patiekalas

Tadžinas – tradicinis m?siškas patiekalas su labai daug daržovi? ir prieskoni?, troškinamas bent por? valand? specialiame puode. Valgyti j? reikia rankomis… kaip ir beveik visk? šioje šalyje. Ir pamirškit, išpuik? europie?iai, šakutes, viet?, kur nuolat galima nusiplauti rankas prieš valg? ir kitus “prabangos” dalykus (tarp kuri?, beje, ir tualetinis popierius). Isha namuose vos vos atsirado pora šaku?i? ir gal trys arbatiniai šaukšteliai salotoms, kurias gaminom?s prieš tai. Žinoma, mes ir keliavome kiek kitaip, nei ?prasti turistai…



Tadžino valgymas taip pat primena šioki? toki? ceremonij?. Puodas dedamas tiesiai ant žemo (dažniausiai) apvalaus staliuko, visiems s?dintiems aplink išdalinami duonos paplot?liai, savišk? paplot?l? lauži gabal?liais, merki ? puod?, kiek sutraiškydamas minkštut?les daržoves bei m?s?, ir “prilipd?s” vis? turin? prie duonos gabal?lio – dedi ? burn?. Ties? pasakius, vietiniams pavyksta valgyti daug tvarkingiau nei mums, bet matydami europietišk? negabum? valgyti rankomis, kartas nuo karto jie rankomis atlaužia po gabal? m?sos ir tiesiog ?duoda tau ? rankas.

Vienas svarbiausi? tadžino ingridient? – m?sa. Maroke teko valgyti pagamintus su jautiena, vištiena ir ožkiena (pasak ne kai kuri? bendrakeleivi? – pastarasis bene pats pras?iausias d?l specifinio m?sos kvapo ir skonio). Tuomet – daržov?s. O jos gali b?ti pa?ios ?vairiausios. Bulv?s ir pomidorai dedami visada, o visa kita – fantazijos ir „ištekli?” virtuv?je reikalas. Tai gali b?ti morkos, paprika, žirniai, pupel?s, cukinijos, net ir citrina ir t.t. Tre?ias svarbus elementas – prieskoniai ir prieskoniniai augalai. Svog?nas, ?esnakas, gelsv?, krapai… ir 40-ies prieskoni? mišinys specialiai tadžinams. Ir pamiršau dar vien? ingridient? – šviežias alyvuogi? aliejus.

58064_10150116435699553_708939552_7308091_5195603_n

O ?ia vištos turguje – laukia kol bus išsirinktos ir virs tadžinu… na, arba kebabu… arba priedu prie kuskuso…

Svog?nai, ?esnakai ir gelsv? smulkiai pjaustyti dedami apa?ioje, tuomet m?sa ir kitos stambiai pjaustytos daržov?s. Šiek tiek druskos, prieskoni?, puodo pagrindas uždengiamas k?gio formos dang?iu ir statomas ant ugnies. Šiukštu, apie pusantrod valandos, kol tadžinas gaminasi, – jo negalima maišyti, liesti, apži?rin?ti ar kitaip kištis ? gaminimosi proces? (“No, no, no, stop it! Turisto…”, – sak? mums Isha). Jei daržov?s sausokos – blogiausiu atveju galima šliukštelti šiek tiek vandens. Minimal? kiek?.

Vualia! Maistas ant stalo, o skanesnio daikto seniai kada buvau ragavusi. Apskritai marokietiška virtuv? žavi savo nat?ralumu, ekologiškumu ir nepaprastu, mums lietuviams itin priimtinu, skoniu.

Pasižvalgiusi internete rasau kelet? “pamok?li?”, kaip gaminti tadžin?. Tiesa, jos šiek tiek varijuoja nuo mano aprašyto recepto, bet ?ia, matyt, tas pats kaip ir šaltibarš?iai Lietuvoje – kiekviena šeiminink? turi savo receptuk? ir skon? – viena tirš?iau, kita skys?iau, pas kai kurias daugiau agurko, pas kai kurias pjaustytas kiaušinis… Žodžiu, kaip ten beb?t?, bet vien? video radau itin panaš? ? m?s? valgyt?, tod?l b?tent j? si?lau ir pasiži?r?ti: VIDEO.

Beje, kas idomiausia, pra?jus kuriam laikui po kelion?s – band?m gamintis tadžin? ir Lietuvoje. Žinoma, puodas nebuvo tikrasis marokietiškas (gaila, pig?s skrydžiai kartu reiškia ir tai, kad negali namo parsivežti ko nori), bet skonis buvo – puikus! Aišku, prie to turb?t prisid?jo dar turimi iš Maroko parsivežti prieskoniai. M?s? naminio “tadžino” vaizdas štai ?ia:

71568_1513830678004_1001544740_31155493_1819725_n

Viskas vos vos sud?ta ? puod?

71751_1513834678104_1001544740_31155496_6544778_n

Galutinis rezultatas, žinoma, kaip ir Maroke – valgomas rankomis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.