Žemaitija – geram savaitgaliui: Salant? “Pakalnut?” ir Telši? „Senoji Kvorta“

Jeigu kada nuspr?site, jog n?ra k? veikti savaitgal? – važiuokit link Telši?, Plung?s, Salant? ir Plateli?, pakeliui sustodami keistesn?se ir ?domesn?se regiono vietose, kuri? ?ia – apstu. Ir nors nor?t?si leistis ? pasakojim? apie putlias ir linksmas Telši? meškas, fantastišk? Plung?s dvar? ar keist?j? Orvyd? sodyb? bei šimtus kit? viet? – mes pirmiausia juk apie maist?… Nepaisant miesteli? mažumo – atrasti ?ia tikrai yra k?. Ta?iau tikras Žemaitijos perlas žiba Salantuose. O taip… mes apie garsi?j? “Pakalnut?”.

Žemaitijos perlas – “Pakalnut?”

Nesl?psim, buvom gerokai prisiskait? bei prisiklaus? apie ši? viet?, ta?iau, kad ir kiek daug žinotum?te – pirminis šokas vos ?žengus yra neišvengiamas. Kažkas tarp sovietme?io knaipi? ir ‘95-?j? Lietuvos, kai ? šal? iš turg? prad?jo pl?sti kiniškas ki?as. Interjeras medinis, šiek tiek dekoruotas veidrodžiais, aplink spalvingos lemput?s bei dirbtin?s g?l?s (žinoma, pakalnut?s). Baro teritorija nukrauta keis?iausiais dalykais, pavyzdžiui, raudona kriaukle ir leopardu… (taip, teisingai – leo-par-das). Stalai, beje, užkloti gumin?mis stalties?mis, o vienas iš j? – toks ilgas vestuvinis, prie kurio sus?da ir neb?tinai paž?stamos kompanijos.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Neitiketinas meniu… :)

Paprastai nuo toki? viet?, žmogus, jau esi atprat?s, tod?l net nekeli kojos ? niek? panašaus. Nesl?psiu, pama?ius maž?j? žali? namel?, kuriame ?sik?rusi “Pakalnut?” ir ?žengus pro duris, kojos sustingo ir nor?jo sukti atgal: “Negi tikrai mes ?ia valgysim??!!!”. Bet dabar belieka džiaugtis, kad prie m?s? greitai prib?go padav?jas ir pilnut?l?je sal?je, papraš?s susispausti kitus sve?ius, mus pasodino prie ilgojo vestuvinio stalo. Sve?iai, kurie, beje, s?d?jo greta m?s? – specialiai atvažiavo iš Klaip?dos.



 

Ir tikrai gerai, kad likome. Gerbiamieji, to ne?manoma papasakoti, tai reikia pamatyti savo akimis. Restoranas daug met? priklauso tai pa?iai šeimai. Vietiniai salantiškiai, kaip supratom, kartais tiesiog tingi gaminti namie, tod?l ateina ?ia pasiimti maisto išsinešimui. O kai didesn?s porcijos gali užtekti ir dviem dienoms – matyt, net ir apsimoka.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Šonkauliai… po kaire – „nolsemke“, o ten horizonte jaunuolis valgo vis? porcij?… :o

Vietinis perliukas – šonkauliai ir karka. Kai pab?g? imti vis? šonkauli? porcij? paprašome pus?s, šeiminink? pasitikslina: “Tai jums nolsemk? [0.7]?”. Nelabai suprantam apie k? ji, bet linktelim tik?damiesi, kad ?ia pus? porcijos. Ir a?i? dievams už t? “nolsemk?” šonkauli?, nes pamat? prie gretimo stalo atnešt? piln? porcij? suprantam, kad valg? b?tume savait?. Patys šonkauliukai, gerai par?kyti ir kepti, tiesiog tirpsta burnoje, kaip ir karka. Nors… jei rinktum?m?s antr? kart? – imtume šonkaulius. Anie geresni.

Tikriausiai ir nereikia pasakoti, kad ?vairiausi kepsniai ir kiti reikalai, pagal geriausias lietuviškas tradicijas, plaukia s?ryje, padažuose ir riebaliuke. Bet taip tokiose vietose tiesiog turi b?ti. O kartais ir sau leisti galima šiek tiek daugiau.

Pakalnute Salandai Zemaitija

Karka ir nam? gamybos krienai

Beje, ant kiekvieno stalo stovi po stiklainiuk? nam? gamybos krien?, kurie, net ir mums, nelabai juos m?gstantiems, buvo puikus papildas prie šonkauli? ir karkos.

Sukasi “Pakalnut?je” šeima – mama su s?numis. Aptarnauja tikrai nuoširdžiai ir kiek paprastai. Kai viena m?s? koleg? pabando užsisakyti lietini?, atgal gauna atsakym?: “Tai jau tikrai ne. Atnešiu tau kepsn? vištienos. Nu kas lietinius valgo su alumi. ?ia desertas…”. Priešintis šans? n?ra, o ir, pasirodo, kad priverstinis patarimas buvo geras.

Pakalnute Salandai Zemaitija

„Interjeras“. Kabut?s – ne veltui… :D

Užsienie?i? ? „Pakalnut?“ niekada nesivestum. Savo miestietišk? „poniškum?“, kaip sako vienos iš m?s? teta kaime, taip pat reikia palikti prie dur?. Ir tada – atrasit… S?km?s!

Telši? “Senoji kvorta”

Senoji Kvorta Telsiai

Lašišos variantai (agurk? salotos – fantastin?s)

Beje, savo turne po Žemaitij? metu buvome ne tik Salantuose. ?sp?dži? savaitgal? prad?jome nuo Telši?, o kadangi kelion? iš Vilniaus užtruko, vizit? ?ia prad?jome pietumis “Senojoje kvortoje”. R?syje ?sik?r?s skliautuotas restoranas gal?t? b?ti kiek jaukesnis, nors panašu, kad tam dedamos visos pastangos. Tiesa, mes restorane buvome kone vieni ir jei r?sio erdv? b?t? užpild?s smagus žmoni? šurmulys, matyt, b?tume jaut?si kiek patogiau.

Senoji Kvorta Telsiai

Vištiena su vaisiais buvo labai gera; gal tik nepatikt? saldžiai m?gstantiems

Žvitri padav?ja kantriai atsakin?ja ? visus m?s? klausimus. Panašu, kad prie turist? jie ?ia priprat? ir greitai beigi nesipriešindami vardija m?gstamiausius patiekalus ir rekomendacijas. Rekomendacijos pasiteisina – išsirenkame tikrai gerai.

Senoji Kvorta Telsiai

Vaik? meniu

Lašiša – kiek sausoka, bet agurk? salotos greta tiesiog fantastiškos. O štai vištienos kepsnys su vaisi? salotomis – pelno 100 bal?. Tiesa, nerekomenduojame tiems, kurie nem?gsta saldžiai. Dar vienas visus taškus susirenkantis patiekalas – gryb? sriuba.

Senoji Kvorta Telsiai

Labai gera sriuba, bet kiek li?dnesn? kepta duona… :)

Senoji Kvorta Telsiai

Ir šiek tiek interjero, kad žinotum?t, kur merkiat kojas

MENIU: riebiai ir daug
KOKYB?: sorry vegetarai ir dietos besilaikantys, bet tokiose vietose reikia valgyti riebius kepsnius
KAINOS: lyginant su didžiaisiais miestais – labai malonios
ALKOHOLIS: visi tradiciniai pasirinkimai
APTARNAVIMAS: malonus
VIETA: Telšiai (Respublikos g. 4) ir Salantai (M. Valan?iaus g. 3)
INTERNETE: Senoji kvorta: http://www.kvorta.lt/. Pakalnut?: https://www.facebook.com/pages/Pakalnut%C4%97/620659014656655
SUBALANSUOTA: hipsteriams per?jusiems ? nuuj? hipsteriškumo lygmen? ir… vietiniams arba turistams

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.